Vandali, tulumi i palež uništavaju Vilu Idolu


Da je država uistinu maćeha, a ne majka, dokazalo se do sada u mnogim primjerima vlasništva države nad vrijednim nekretninama. Tom se dugačkom nizu pridružila i, za Pulu i Puljane, povijesno vrlo vrijedna zgrada - Vila Idola.

- Ono je tuga i žalost, i velika sramota ovog grada. Nije se smjelo dozvoliti da se ovo dogodi. Netko je trebao preuzeti brigu o vili, a ne da je se pusti na milost i nemilost ekipi dušobrižnika iz ministarstava. Lijepo su je zaštitili. Salon koji se nalazi na međukatu, a napravljen je sav u drvetu, potpuno je uništen, staro drveno stubište sliči adrenalinskom parku, a prekrasne kalijeve peći više neće nikoga uveseljavati svojom toplinom. Stvarno predivno, komentirao je Goran Ofak iz pulske udruge K.u.k. koja okuplja zaljubljenike upravo u austrougarsko razdoblje Pule i okolice.

Okolni stanari su u više navrata pozivali policiju zbog glasnog tulumarenja i uništavanja Vile Idole, ali i zbog požara koji je u potpunosti uništio jednu prostoriju na prvom katu, a prije nekoliko dana zapaljena je i skinuta drvenarija na jednom od balkona.

Šetnja avetinjskom austrougarskom vilom nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. U nekim su prostorijama vidljivi tragovi nečijeg noćenja, na podu je čak i dječja roba i higijenske potrepštine, madraci i štošta drugo. Vrata svih prostorija su razvaljena, sanitarije u svim kupaonicama razbijene, škure iščupane, stakla na prozorima razbijena, ograda drvenog stubišta je iščupana zajedno s prekrasnim izrezbarenim stupićima koji su je ukrašavali, a tri predivne kalijeve peći nisu rastavljene i odnijete, nego smrskane. (P. SOFTIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter