Vandal(i) ponovno uništili pulsku baštinu

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Policija traga za nepoznatim počiniteljem, koji je u noći s 29. na 30. prosinca, ispred Arheološkog muzeja, odnosno Dvojnih vrata u Carrarinoj ulici u Puli, oštetio rimske spomenike.

Počinitelj je izvadio dva spomenika te ih otkotrljao niz stepenice čime su oštećena oba spomenika, stepenice i dva kapitela, koji su se nalazili na rubovima stepeništa. Ispred vrata muzeja kameni spomenici gurnuti su jedan na drugi zbog čega su oba oštećena, a riječ je o kulturnom dobru pa je šteta teško procjenjiva.

Nije ovo prvi put da vandali uništavaju pulsku kulturnu baštinu. U 2013. godini, ali i dvije godine prije toga, odnosno u 2011. godini. Nepoznati su vandali uništili jedan od tri, uz Arenu i Augustov hram, najpoznatija pulska spomenika - Slavoluk Sergejivaca.

Odvalivši kamene stupiće na Portarati otkotrljali su ih u "Zlatna vrata" pri čemu je došlo do oštećenja dvije tisuće starog spomenika. I dok je 2011. slavoluk prošao samo s "lakšim ozljedama", u 2013. godini napadnut je sa sedam otkotrljanih stupića pri čemu je i znatno oštećen. Puljani su bili šokirani spoznajom da netko može uništavati kulturno blago, no, očito se, osim mete, takve navike ne mijenjaju.

Želja za uništavanjem onog što odolijeva vremenu već više od dvije tisuće godina može samo izazvati nevjericu jer na kolektivnu svijest više se ne može računati. (G. R.)

 


Podijeli: Facebook Twiter