Vandali haraju Kamenjakom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepoznati su vandali u proteklih nekoliko dana na podrucju Kamenjaka razbili stakla na više vozila stranih registracija, a doznajemo da su se razbijacki pohodi odvijali i u srpnju.

Iz PU istarske potvrdili su da su tijekom srpnja i kolovoza na tom podrucju nepoznati pocinitelji oštetili cak 28 automobila, uglavnom stranih registarskih oznaka. Da su na meti pocinitelja stranci, rekao nam je i ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Neven Iveša.

Policija precizira da je provaljeno u 17, a ošteceno 11 vozila. No, treba napomenuti da iz automobila ništa nije otudeno, pa se može reci da je rijec o pukom vandalizmu. Vlasnici vozila nisu podnijeli prijedlog za kazneni progon, a iz policije navode da za pociniteljima intenzivno tragaju.

U Premanturi smo zatekli austrijsku obitelj Pruenster kojoj su u nedjelju, prvog dana ljetovanja, razbijena zadnja stakla na dva automobila marke Ford i Volkswagen.

- Išao sam sinu pokazati premanturski Debeljak i taj dan je razbijeno staklo na šest auta s austrijskim tablicama i dva njemacka. Prijavili smo sve policiji koja je napravila zapisnik, kaže Gerald Pruenster.

- Više nemamo osjecaj sigurnosti i ugodaj nam je pokvaren. Kako da preporucim prijateljima da dode ovdje kad se dogadaju takve stvari. Sljedece godine ne znam da li cemo ponovno doci. Bili smo ovdje i u travnju i na tom smo istom mjestu vidjeli staklo.

Našem razgovoru s austrijskim turistom pridružila se i gospoda koja takoder iznajmljuje apartmane te ponovila slicnu pricu. Njezinoj turistkinji iz Francuske prije dva tjedna takoder je razbijeno staklo na Citroenu u pol bijela dana, uz još cetiri auta, ovaj put na Porticu.

Ravnatelj Kamenjaka Neven Iveša za sljedecu sezonu najavljuje pojacan sustav ophodnje i ogradivanje navedenih podrucja da se onemoguci pristup automobilom te postavljanje nekoliko kamera. Zasad su postavljene na naplatnim kucicama radi kontrole ulaska i izlaska te rada na blagajnama.

- Ove godine imamo porast vandalizama na Kamenjaku iako djelatnici u naplatnim kucicama upozoravaju turiste da cuvaju svoju imovinu, a upozorenja su i na promotivnim letcima. Svakodnevno su nam u ophodnji tri cuvara prirode, jedan nadzornik i policijske osobe, a lani su neki od pocinitelja i ulovljeni, kaže Iveša.

Dodaje da je ulazak na Kamenjak na vlastitu odgovornost te da ulaznica nije garancija za sigurnost, a Javna ustanova ne isplacuje nikakvu odštetu.


Podijeli: Facebook Twiter