Van Gogh u amsterdamskom Hermitageu

Vincent van Gogh, autoportret (arhiva)
Vincent van Gogh, autoportret (arhiva)

Izložba posvećena velikom nizozemskom postimpresionistu Vincentu Van Goghu, koja se otvara 29. rujna u amsterdamskom muzeju Hermitage, obuhvatit će 70-ak remek-djela slikarskog genija čiji je opus svojom grubom ljepotom, iskrenošću osjećaja i odvažnošću boja imao dalekosežni utjecaj na umjetnost 20. stoljeća.

Uz njegova najpoznatija djela, gostujuća izložba amsterdamskog Muzeja Van Gogh u Hermitageu, "Vincent. Muzej Van Gogh u Hermitageu u Amsterdamu", objedinit će na jednom mjestu veći dio zbirki ta dva muzeja koje se tiču ovog umjetnika, u nastojanju da daju kompletniji uvid u njegov život i stvaralaštvo, sve do tragične smrti 1890.

U pokušaju rasvjetljavanja transformacije Vincenta van Gogha od običnog tragača u umjetničkog genija kojemu u modernoj umjetnosti nema premca, izložba donosi njegova najpoznatija djela - uz "Suncokrete" iz 1888. i sliku "Seljaci jedu krumpir" iz 1885., među ostalima tu su i "Spavaća soba (u Arlesu)" (1888.), slike iz serije "Badem u cvatu" (1888.-1890.) te "Žuta kuća" (1888.), postavljena u iznenađujućim kombinacijama s njegovim ranijim radovima.

Izložba je podijeljena na sedam tematskih cjelina koje predstavljaju umjetnikov razvoj. Iako povremeno više fokusirana na tehničke aspekte njegova rada, primjerice učinak boja, što je bila njegova prava opsesija, ili stvaranje vlastita, neponovljiva umjetničkog stila, izložba se bavi i njegovim žanrovskim preokupacijama - portretima i krajolicima, u kojima je ekspresivnost naglašenija.

Jedinstveni dio izložbe predstavlja umjetnikova osobna korespondencija, crteži i osobni predmeti poput vaze i gipsanog modela, koji zbog svoje krhkosti nisu često prikazivani u javnosti. Nijedan drugi umjetnik u povijesti nije pisao tako puno bogato ilustriranih pisama poput Vincenta van Gogha. Putem njih se upoznajemo s njegovim motivima i dilemama - oni su ti koji istinski oživljavaju priču njegova života i djela.

Izložba će biti otvorena do 15. travnja 2013. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter