Van Gogh nije pocinio samoubojstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slavni slikar Vincent Van Gogh se nije ubio vec je najvjerojatnije život izgubio u slucajnoj pucnjavi dvojice tinejdžera koje je poznavao, tvrde Steven Naifeh i Gregory White Smith, autori nove biografije nizozemskog majstora, piše BBC.

Van Gogh je preminuo 1890. godine u francuskom Auvers-sur-Oiseu u dobi od samo 37 godina. Umro je u pansionu Auberge Ravouxu dan nakon što si je, kako se pretpostavlja, pištoljem pucao u prsa u obližnjem polju.

Autori nove biografije su do zakljucka da se nije radilo o suicidu došli nakon 10-godišnjeg istraživanja, a imali su pomoc 20-ak vrsnih prevoditelja i strucnjaka.

Naifeh i Smith tvrde da su tijekom istraživanja otkrili da su se dvojica 16-godišnjih mladica, koji su u to doba dana znali piti s Van Goghom, igrala "neispravnim" pištoljem te su ga slucajno ustrijelili.

"Jasno nam je bilo da Van Gogh nije otišao u polja žita oko Auberge Ravouxa, gdje je cesto slikao, kako bi se ubio", izjabio je Naifeh. "Ubojstvo iz nehaja" puno je vjerojatnija opcija.

Po njegovim rijecima, Van Gogh, koji se veci dio života borio s depresijom i manijom proganjanja, preuzeo krivnju za pucnjavu na sebe kako bi zaštitio djecake. "Van Gogh nije namjeravao dignuti ruku na sebe, ali kada je mogucnost da umre došla do njega, prigrlio ju je. Djecaci su mu zapravo ucinili uslugu", kazao je White Smith. Takoder je objasnio da je metak ušao u Van Goghov abdomen pod kosim kutom, a ne okomito, kako je to uobicajeno kod samoubojica.

Steven Naifeh i Gregory White Smith napisali su Van Goghovu biografiju na 900 stranica, a njegovoj smrti posveceno je posljednje poglavlje knjige.


Podijeli: Facebook Twiter