"Vampirska kronika: Jure Grando" pulska premijera

Prison of decisio9. travnja (I. BREZOVEC)
Prison of decisio9. travnja (I. BREZOVEC)

Travanj u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula počinje gostovanjem zagrebačkog Teatra Exit i predstavom "Crveno", na programu 6. travnja.

"'Crveno'" je priča o znamenitoj narudžbi serije murala za restoran na "krovu svijeta" Four Seasons u zgradi Seagram u New Yorku koja je još bila u izgradnji kada je Rothko prihvatio posao. Kroz interakciju između Marka Rothka, giganta apstraktnog ekspresionizma, i njegovog mladog asistenta Kena, ova priča o stvaranju proteže se na period od dvije godine u kojem Rothko grozničavo radi na Velikom Opusu. Autor je John Logan, redatelj Matko Raguž, a glume Siniša Popović i Filip Križan.

Premijera predstave "Vampirska kronika: Jure Grando" autora i redatelja Damira Zlatara Freya bit će 20. travnja, a reprize su na rasporedu 21. i 22 travnja.

"U galeriji fantastičnih likova koje je osmišljavala ljudska imaginacija od osvita civilizacije do današnjih dana, malo se koji lik održava tako uspješno kao vampir. Iako je Transilvanija postala opće mjesto u europskom pojmu vampirizma, autor i redatelj Damir Zlatar Frey, svojim dramskom tekstom skreće nam pozornost na domaćeg, autentičnog istarskog vampira, Juru Granda. Dapače, dragocjeno upućuje na izvornost svog kazališnog junaka i formativnu ulogu koju je priča o vampiru iz Kringe imala za začetak suvremenog vampirizma, kao i generacije vampira koje su s vremenom nastajale. Svojim kazališnim projektom Damir Zlatar Frey razotkriva nam jednu manje poznatu, mističnu Istru, autentične i bogate tradicije", zapisala je dramaturginja Vesna Đikanović.

Uloge tumače: Rade Radolović, Iva Kevra, Alan Katić, Petra Blašković, Aleš Valič, Stipe Kostanić, Vanja Jovanović, Luka Barešić, Ajdin Huzejrović, Stipe Kostanić, Dominik Karakašić, Šandor Slacki st., Franjo Tončinić, Šandor Slacki ml., Miroslav i Sedina Cerovac te Paola Koncert pijanističke klase profesora Vladimira Babina u organizaciji Muzičke akademije u Puli na rasporedu je 25. travnja. Nastupaju Josipa Adžić, Doris Knežević i Ana Žalac.

Predstava "Prison of Decision", premijerno izvedena na Tjednu suvremenog plesa 2014., izazvala je izniman interes publike zbog čega je bila više puta reprizirana. Pulska će je publika moći pogledati 29. travnja, a riječ je o gostovanju & M Dance Company London gdje nastupa Puljanka Ema Janković uz Andreu Solomun.

"Predstava koja za temu uzima izazove prihvaćanja različitosti s kojima se dvoje ljudi suočavaju u odnosu odražava i dinamiku rada dviju plesačica koje različite plesne izražaje i koreografske ideje spajaju u harmoničnu, ali slojevitu izvedbu", navedeno je u najavi. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter