Vampirice iz Tara zagrizle suhi pršut

Vampiri u ogledalu (M. RIMANIĆ)
Vampiri u ogledalu (M. RIMANIĆ)

Dok se u raznim dijelovima svijeta, pa i mnogim krajevima Hrvatske noću 31. listopada slavi Halloween ili Noć vještica u Pazinu je ove godine po prvi put u organizaciji Istrainspirita proslavljena noć najpoznatijeg istarskog vampira Jure Granda.

Proslava, zapravo kostimirana zabava, održana je Sobi Julesa Vernea u pazinskom Kaštelu, zapravo u dijelu ophodne galerije u prizemlju ovog drevnog zdanja. Poluokrugli kameni svod, puškarnice kroz koje se stidljivo probija svjetlost u ovaj pomalo turobni prostor, odličan su ambijent za održavanje ovakve priredbe. Tijekom večeri u Kaštel polako su stizali i gosti, a najzanimljiviji su svakako bili oni u kostimima vampira.

Njih su u ponoć čekale nagrade za najbolji kostim. Koliko i kakvih se vampira vrzmalo u Noći Jure Granda Kaštelom ocjenjivao je žiri u sastavu Davor Šišović, novinar, publicist i naš najpoznatiji vampirolog, Radenko Sloković, direktor Tutostičke zajednice središnje Istre i Mladen Rajko, predsjednik Turističkog vijeća općine Tinjan. Nakon pomnog promatranja vampira oni su odlučili da prvu i drugu nagradu zaslužuju Anamaria Tubaković i Irena Greblo iz Tara. One su dobile pršut, kao prvu nagradu Općine Tinjan i drugu nagradu izlet "Advent u Grazu" za dvije osobe u organizaciji agencije Birikini putovanja. Treću nagradu i slastice "Reginex" po vlastitom izboru dobile je Liza Bulavina iz Pule.

Svima njima u svakom se slučaju isplatilo nabaciti puder na lice, zacrveniti usne, zasjenčati podočnjake... i tako berem jednu večer postati vampir. Budući da u Istri nema vještica vampirolog Davor Šišović sa suradnicima iz Istrainspirita odlučio je noć koju drugi posvećuju vješticama, posvetiti istarskom vampiru Juri Grandu.

Prema pisanju znamenitog polihistora Johanna Weicharda Valvasora Jure Grando živio je u Kringi u kojoj je 1656. umro i pokopan na mjesnome groblju. Nedugo nakon pokopa on se počeo ukazivati mještanima koji su viđali njegovu utvaru kako luta selom, čak i kako kuca na vrata nekih kuća. Pokojni Grando postao je prava napast za selo, a čak je 16 godina trebalo da se mještani ohrabre i nešto poduzmu.

Napokon je Miho Radetić okupio skupinu srčanih ljudi i poveo ih na groblje s namjerom da iskopaju Jurino tijelo te da ga probodu glogovim kolcem i okončaju razdoblje straha i terora. Ova je priča do sada potakla više projekata, a "Noć istarskog vampira Jure Granda" u pazinskom kaštelu jedna je od njih. U svakom slučaju kostimirane djevojke i mladići okusili su, barem na jednu noć, kako je to biti vampir, a ostali koji, barem ove godine, nisu željeli postati vampiri dobro su se zabavili u ugodnom društvu, veselom ambijentu uz dobru glazbu benda TTRT iz Pazina. (M. RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter