Valturi 2014. god. 440 navodnjavanih hektara

Sve je spremno za početak radova u kaznionici Valtura (M. ANGELINI)
Sve je spremno za početak radova u kaznionici Valtura (M. ANGELINI)

Sve je spremno za početak gradnje sustava navodnjavanja u Valturi. Ugovori s izvođačima za prvu fazu radova su zaključeni, a danas su predstavnici ministarstava poljoprivrede i pravosuđa, Istarske županije i Hrvatskih voda u kaznionici Valtura potpisali sporazum o sufinanciranju projekta.

Izgradnja sustava navodnjavanja koštat će 56 milijuna kuna, od čega 67 posto ide na teret Ministarstva poljoprivrede, 18 posto dat će Hrvatske vode, devet Ministarstvo pravosuđa te šest Istarska županija, a radovi će biti gotovi 2014. Navodnjavat će se 440 hektara zemljišta, a višak vode ići će u sustav vodoopskrbe.

- Navodnjavanje je dio naše poljoprivredne politike, jer bez toga nema konkurentnosti. Očekujem da ćemo realizirati još deset takvih projekata koje smo spremni sufinancirati, rekao je župan Ivan Jakovčić prije potpisivanja sporazuma. Za iduću je godinu najavio početak realizacije još tri pilot-projekta navodnjavanja u Istri - Bašarinka, Petrovija i Čepić Polje. Kazao je da bi se izgradnjom dviju novih akumulacija - Kotli i Rakov potok - trajno riješio problem navodnjavanja na Poluotoku.

Vesna Gantner, pomoćnica ministra poljoprivrede, podsjetila je da je do 2011. već saniran dio nekadašnjeg sustava navodnjavanja u Valturi, koji postoji još od 60-ih godina prošlog stoljeća. Tada je, naime, navodnjavanje bilo predviđeno na površini od 180 hektara. Gantner je istaknula da Istra prednjači u projektima navodnjavanja. Iznijela je i detalj da je dosad, zbog potrebe izgradnje akumulacije Bakranša u Valturi, izvlašteno više od šest hektara zemljišta, a da se za tri hektara i dalje vode postupci.

Pomoćnik ministra pravosuđa Ivica Šimac kratko je komentirao da je lijepo "u ovim teškim vremenima sudjelovati u tako dobroj priči". Darko Višnjić, predstavnik Hrvatskih voda, obećao je da će dati potporu i ostalim projektima navodnjavanja u Istri.

Vladimir Erceg, upravitelj kaznionice, izjavio je da na deset posto od 440 navodnjavanih hektara planiraju zasaditi trajne nasade.

- Nastavljamo saditi masline, nešto voća, a desetak hektara bit će rezervirano za povrtlarske kulture. Na ostatku zemljišta prvenstveno će se saditi travne smjese za prehranu stoke. Ovih dana završava se i projekt izgradnje bioelektrane pa će 100 do 150 hektara biti namijenjeno za sadnju bio-smjesa za gorivo, naglasio je Erceg. Pretpostavlja da će nakon završetka izgradnje sustava i pokretanja bioelektrane biti potrebe i za otvaranjem desetak radnih mjesta. Istaknuo je i da će svi viškovi proizvoda s kaznioničke farme biti plasirani na području Pule. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter