Valtura: Sustav navodnjavanja i uz manje novca

Projekt u Valturi ide dalje (M. ANGELINI)
Projekt u Valturi ide dalje (M. ANGELINI)

Izgradnja sustava navodnjavanja u Valturi nastavlja se po planu iako su rebalansom državnog proračuna za taj projekt smanjena sredstva u ovoj godini za čak osam i pol milijuna kuna, odnosno s planiranih 22,5 na 14 milijuna kuna. Tu nam je informaciju obznanio županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović koji se danas u Valturi sastao s generalnim direktorom Hrvatskih voda Ivicom Plišićem.

- Na sastanku nam je rečeno da će se pratiti sve što je ugovoreno internom preraspodjelom troškova unutar Hrvatskih voda. Prošle su godine raspisani javni natječaji, odabrani su ponuđači te s njima potpisani ugovori. Gradnja je već počela, a planirano je da sve bude gotovo do konca travnja 2014., kaže Antolović.

Za izgradnju sustava navodnjavanja u Valturi predviđeno je utrošiti 56 milijuna kuna, od čega je 67 posto trebalo biti na teret Ministarstva poljoprivrede, 18 posto osigurale su Hrvatske vode, devet Ministarstvo pravosuđa te šest Istarska županija, Navodnjavat će se 440 hektara zemljišta, a višak vode ići će u sustav vodoopskrbe.

Antolović otkriva da je na sastanku bilo riječi i o drugim projektima navodnjavanja u Istri. Nakon Valture na red bi trebala doći Bašarinka na Poreštini. Županijski pročelnik kaže da će za Bašarinku građevinska dozvola biti dobivena za dva mjeseca, a da će zatim taj projekt kandidirati na EU-fondove. Iz Hrvatskih voda su, prema riječima Antolovića, poručili da se svi novi projekti navodnjavanja trebaju financirati putem strukturnih fondova. (B. Ž.)


Podijeli: Facebook Twiter