Valtura: Preleti aviona zabrinuli stanovnike

Za jedne atrakcija, za druge problem (D. MEMEDOVIĆ)
Za jedne atrakcija, za druge problem (D. MEMEDOVIĆ)

- Ne znamo više kome da se obratimo zbog konstantnog kršenja odredbi letenja aviona iznad naseljenog mjesta, odnosno škole letenja, u Zračnoj luci Pula. Zbog vježbi polijetanja i slijetanja, a da bi, pretpostavljamo, smanjili troškove, avion s oznakom Swissaira, učestalo uznemiruje građane našeg mjesta niskim nadlijetanjem iznad središta sela, naših domova, škole, valturske crkve i smatramo da to nije uredu.

Znamo da postoji Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo koja bi trebala nadgledati i reagirati na ovakva kršenja propisa te zabraniti ovakvo narušavanje prava nas stanovnika koji živimo u neposrednoj blizini Zračne luke pa sve do Šijane, jer nam remete normalan život, ne uzimajući u obzir količinu kerozina koja se pri takvom letu rasprši iznad naših glava te mogućnost nesreće. Mislim da smo s razlogom zabrinuti, napisala nam je u pismu obitelj Stermotić.

Iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo dobili smo odgovor u kojem kažu da su upoznati sa školskim trenažnim letovima koje inozemne zrakoplovne kompanije periodično već nekoliko godina provode u Zračnoj luci Pula i u neposrednoj blizini Pule.

- Posade zrakoplova spomenutih kompanija tijekom dana izvode nekoliko desetaka polijetanja i slijetanja u Zračnu luku Pula poštujući stroge procedure prilaza zračnoj luci, što znači propisanu visinu, brzinu kao i ostale parametre dobivene od kontrole zračnog prometa u Puli.

Dosad nije zabilježeno bilo kakvo ugrožavanje sigurnosti s njihove strane. S obzirom na činjenicu da je broj operacija polijetanja i slijetanja zrakoplova tijekom uobičajenog radnog dana u zračnoj luci višestruko manji u odnosu na broj operacija kada se školuju inozemne letačke posade te da se one koriste većim komercijalnim putničkim zrakoplovima, sasvim je razumljivo da građani imaju subjektivan dojam o pojačanoj buci zrakoplova ili visinama ispod dopuštenih, kaže Eduard Šoštarić, savjetnik za informiranje i glasnogovornik Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, te pojašnjava da zrakoplovi na kojima se školuju letačke posade izvode operacije polijetanja i slijetanja, iz čega proizlazi da je i njihova visina u blizini i iznad Pule primjerena izvođenju takvih operacija. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter