Valter Flego u prvom službenom posjetu Venetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Valter Flego boravio je u petak, 21. ožujka, u službenom posjetu Regiji Veneto te se, prvi put od kada je preuzeo dužnost župana, susreo s predsjednikom regije Lucom Zaiom. Posjetu su prisustvovali i pročelnik Kabineta župana Duško Kišberi te pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Oriano Otočan.

Početak bilateralne suradnje Istre i Veneta datira još iz 1995. godine, kada je potpisana Izjava o nakani, odnosno sporazum kojim se ostvaruje međuregionalna suradnja u različitim područjima, a do sada je rezultirala brojnim, uspješno realiziranim projektima. Naime, Istarska županija, naglasio je Flego, surađuje s nizom talijanskih regija, a najplodonosnija se pokazala ona s Venetom u sklopu koje je realizirano 19 europskih projekata te 134 intervencije u kulturnu baštinu venecijanskog podrijetla u Istri.

Jedna od tema razgovora bila je upravo model unaprjeđenja te suradnje i područja na koja bi se ona ubuduće mogla proširiti. Obje strane iskazale su interes za uspostavljanjem suradnje na području poljoprivrede, s naglaskom na vinarstvo, primjerice povezivanjem porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam te onoga srodnog iz Regije Veneto.

Govora je bilo i o novom, uskoro dostupnom, programu prekogranične suradnje Hrvatska-Italija za koji postoji niz kvalitetnih prijedloga za konkretne projekte. Valter Flego rekao je da subjekti iz Istre u njega polažu velika očekivanja jer su u pretpristupnom razdoblju znatna sredstva povučena iz programa prekogranične suradnje IPA Hrvatska-Italija, čiji je novi fond svojevrstan nastavak.

Flego i Zaia dotaknuli su se i aktualnih političkih tema, posebice pitanja referenduma o neovisnom Venetu kojim se traži odcjepljenje. Župana Flega zanimao je odaziv, s obzirom na to da je više od 2 milijuna građana potpisalo online peticiju, te koji će biti daljnji koraci vlasti.

Župan Flego i predsjednik Zaia su, također, govorili o organizaciji Foruma o EGTC-u, koji bi se, u suradnji s regijama Koruškom i Friuli Venezia-Giulia, ovog proljeća održao u Istri. Europsko grupiranje za teritorijalnu suradnju (EGTC) formirali su 2006. godine Europski parlament i Vijeće Europe, a cilj mu je promovirati te lakše gospodarski, socijalno i teritorijalno povezati europske regije. Na tragu navedenog, Forum bi kao cilj imao poticanje suradnje na području okoliša i energetskih resursa te gospodarenja otpadom; prometa i infrastrukture; kulture, sporta i obrazovanja; turizma; poljoprivrede, zdravstva itd.

Župan Flego je, na samome kraju susreta, iskoristio priliku da predsjednika Lucu Zaiju pozove u uzvratni posjet Istarskoj županiji, sredinom travnja, prilikom održavanja svjetskog spektakla Red Bull Air Race.

Tijekom dana, održan je i sastanak s predsjednikom agencije Finest S.p.A. Maurom Desaviom u Pordenoneu. Finest S.p.A. tvrtka je u većinskom vlasništvu regija Veneto i Friuli Venezia-Giulia, čiji kapital iznosi više od 100 milijuna eura, a financira mala i srednja poduzetništva sjeveroistočne Italije, koja svoje poslovanje žele širiti u inozemstvo, prvenstveno na tržište istočne Europe. U proteklih 20 godina tvrtka je investirala više od 250 milijuna eura u oko petstotinjak inozemnih poslova te tako pomogla lokalnim tvrtkama da postanu internacionalne.

Župana Flega posebno je zanimao njihov model poslovanja, odnosno financiranje te poticanje razvoja domaćih poduzeća, kao i mogućnosti da talijanske tvrtke ulažu na području Istarske županije. Finest S.p.A. iskazao je interes za investicije u prerađivačku i poljoprivrednu industriju u Istri.

Značajan je bio i sastanak s predstavnicima Unioncamerea Veneto, prilikom kojeg se župan susreo sa zamjenikom generalnog tajnika Francescom Paretiem i njegovim suradnicima. Istarska županija bilježi jako dobru suradnju s Unionecamereom, a jedan od povoda sastanka bila je i zajednička organizacija investicijske konferencije sredinom travnja. Tema konferencije bila bi potencijalni investicijski projekti Regije Veneto u Istarskoj županiji, navodi se u priopćenju Kabineta župana. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter