Valter Flego - prvih deset tjedana na mjestu župana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je istarskim županom postao tek prije deset tjedana, IDS-ov Valter Flego već je povukao nekoliko poteza vrijednih pažnje. "Popravio" je odnose sa Zagrebom koliko je to bilo moguće u tako kratkom vremenu, počeo je sređivati stanje s istarskom službom hitne pomoći, uspostavio je suradnju s drugim županijama oko euro-fondova te pokazao da mu stranačke boje nisu na prvom mjestu. Takve se ocjene mogu čuti i u političkim kuloarima u Zagrebu, koji kažu da župan Flego srdačno komunicira s premijerom i predsjednikom države, ali i u opozicijskim redovima županijske vijećnice u Pazinu.

"Sigurna sam da je Flego najprije Istrijan, a tek potom član IDS-a. Sastali smo se i razgovarali o nekim problemima, razmijenili kontakte i dogovorili zajednički rad. Cijenim njegove inicijative prema nama zastupnicima", napominje saborska zastupnica SDP-a Tanja Vrbat, koja je i županijska vijećnica.

HDZ-ov vijećnik Marino Roce pak kaže: "Za sada su županovi potezi tek marketing, a to smo rekli i na skupštini. Tek se treba uhvatiti ukoštac s najvažnijim stvarima. Vidim da se nešto mijenja oko hitne pomoći i to pozdravljamo."

Očekivano, nezavisni vijećnik i saborski zastupnik Damir Kajin, koji je izgubio izbore za župana, kaže da je "neumjesno" pitanje o radu Valtera Flege. "On se pretvara u eksponenta politike predsjednika IDS-a. Za njega ne vrijedi logika "sto dana poštede", jer nastavlja politiku koju gledamo već dvadeset godina", oštro komentira Kajin. Ipak napominje: "Želim mu da uspije u ovakvoj Istri, gdje su očite i medijske neslobode."

"Flego je racionalno shvatio mogućnosti suradnje sa županima i drugim političarima iz lijevo-liberalne scene, posebice iz HNS-a. To je važno u trenutku kad se u Hrvatskoj govori o reformi teritorijalnog i regionalnog preustroja. Dvije najuspješnije hrvatske regije, Istra i Međimurje, moraju biti posebno na oprezu", objašnjava politolog Davor Gjenero. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter