Valter Flego preuzeo dužnost župana

Flego i Ivan Jakovčić tijekom primopredaje dužnosti
Flego i Ivan Jakovčić tijekom primopredaje dužnosti

Na konferenciji za novinare u sjedištu Istarske županije, gdje se nakon dvanaest godina upravljanja Istrom po zadnji put pojavio u ulozi župana, Ivan Jakovčić danas je i službeno predao sve izvršne ovlasti novoizabranom županu Valteri Flegi.

Primopredaju su, prije obraćanja novinarima, odradili u dosadašnjem Jakovčićevu uredu, gdje je Flegi uručio dokumentaciju i izvještaje o proračunu, planiranim i započetim projektima i obavezama, a na uvid je dobio i kompletan popis zaposlenika i izjavu o financijskog odgovornosti.

Dobro raspoloženi Jakovčić zaželio je Flegi uspješan rad u vođenju Županije, dodajući da je pred njim velik izazov, no uvjeren je da će sjajno voditi Istru. Također je zahvalio i medijima koji su ga pratili tijekom tri mandata.

- Dvanaest sam godina imao čast biti županom i nadam se da će me pamtiti kao čovjeka koji je napravio značajne pomake u Istri. Prije svega želim istaknuti ulogu koju smo odradili u jačanju identiteta Istre koja je danas itekako jaka hrvatska, ali i europska regija, a sve to uključuje i do tisuće raznih programa i projekata koje smo zajedno realizirali, rekao je Jakovčić, pritom izdvojivši osnivanje pulskog sveučilišta, niz infrastrukturnih projekta, izgradnju Ipsilona, gospodarenje otpadom, otvaranje Trgovačkog suda u Pazinu.

Uvjeren je da će Flego donijeti novu energiju, ali od njega očekuje i kontinuitet. - Prije svega tu mislim na realizaciju izgradnje pulske bolnice i projekta Brijuni rivijera. Vjerujem da će ta dva projekta biti ono čime će se Istarska županija i dalje baviti, zaključio je Jakovčić.

Novi župan je obećao da će svoj put nastaviti "na krilima tradicije i očuvanja regionalnog identiteta uz prilagodbu novim uvjetima koje donosi Europska unija".

- Graditi ću mostove suradnje i biti ću na raspolaganju medijima, građanima, institucijama, gospodarstvenicima, Vladi. Biti ću župan svih građana Istre, kazao je Flego i dodao da će voditi računa o svim dijelovima županije jer su svi podjednako važni. Jedan od prioriteta mu je i koordinacija razvoja lokalnih sredina.

- Posao ću odrađivati uz pomoć svojih zamjenika i tima i raduje me što ću imati kvalitetnu suradnju sa županijskom skupštinom, rekao je Flego i naglasio da će njegova vrata biti otvorena i za sve ostale stranke i ljude koji se žele priključiti ovom, kako je rekao, optimističnom i konkretnom putu kojeg nudi kao župan i čovjek. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio M. ANGELINI) 

Jakovčiću prioritet jačanje IDS-a

Na upit novinara je li dobio povratnu informaciju o sastanku kojeg je zatražio od premijera Milanovića, Jakovčić je rekao da je uvjeren da će do sastanka brzo doći i da će razgovarati o budućnosti koalicije. "Očekujem suradnju s Milanovićem i nadam se da će ona biti kao prije parlamentarnih izbora. Sada se moramo posvetiti velikim problemima u kojima se zemlja nalazi. Nisam izrazio želju da bih ušao u Vladu, to je bila špekulacija novinara. U Vladi imamo ministra Darka Lorencina i niti ne razmišljam o tome da imamo još nekog". Rekao je da je još prerano govoriti hoće li se ponovno kandidirati za predsjednika stranke i hoće li po drugi put u trku za EU parlament. "Voditi ću IDS do siječnja iduće godine kada su stranački izbori i čeka me mnogo posla jer je stranka na izborima ostvarila fantastične rezultate, no u nekim smo sredinama zatajili. Želim u ovih pola godina snažno konsolidirati i pripremiti IDS za sve što ga čeka narednih godina", rekao je Jakovčić.


Podijeli: Facebook Twiter