Valter Drandić ponovno predsjednik, vijećnici će odsad raditi na tabletima

(V. HABEREITER)
(V. HABEREITER)

U vrlo svečanoj atmosferi, u lijepo uređenoj dvorani Istra pazinskog Spomen doma, i nakon što je pazinski zbor Roženice interpretirao himne, predstojnik državnog ureda u Istarskoj županiji Draženko Janušević otvorio je konstituirajuću sjednicu Skupštine Istarske županije. No, prije prelaska na dnevni red dao je riječ ponovno izabranom istarskom županu Valteru Flegu, koji je svim izabranim vijećnicima čestitao na osvojenom mandatu.

"Vidim među vama i nova i poznata lica, vjerujem da je to dobitna kombinacija koja će oplemeniti i obogatiti rad ove Županijske skupštine", rekao je župan Flego, i poručio vijećnicima da odmah predstoji mnogo posla s nastavljanjem započetih projekata i pokretanjem novih, kojima se u Istri nastavlja "graditi društvo koje počiva na radu, znanju i inovativnosti, ali i na tradiciji". U trenutačno "politički turbulentnim i nepredvidivim prilikama" Istri je izuzetno važna stabilnost jer treba dovršiti Opću bolnicu u Puli, izgraditi domove za stare i nemoćne, pokrenuti županijski Centar za gospodarenje otpadom, izgraditi sustav navodnjavanja, dovršiti istarski ipsilon, naveo je župan samo najznačajnije projekte, te pozvao vijećnike na zajedništvo, na trasparentan i otvoren rad, rekavši da će uvijek biti otvoren za sve inicijative i prijedloge županijskih vijećnika.

Uslijedila je verifikacija vijećničkih mandata, pri čemu su četiri izabrana vijećnika stavila svoje mandate u mirovanje te prepustili mjesto u Skupštini zamjenama sa svojih lista. Tako je sa liste IDS-ove koalicije Valtera Flega zamijenio Valter Drandić, Ivana Jakovčića mijenja Nevija Poropat a umjesto Dina Kozlevca u Skupštinu ulazi Boris Rogić; dok će sa liste HDZ-a umjesto Ivana Bubića vijećnik biti Aleksa Vale.

Nakon verificiranja ovih zamjena, utvrđen je konačan sastav s kojim Skupština Istarske županije nastavlja svoje konstituiranje: s liste IDS-ove koalicije u Skupštinu ulaze Valter Drandić, Furio Radin, Zvonko Liović, Cinzia Počeko Kranjec, Eleonora Kotiga Vaš, Vili Rosanda, Marija Kadoić Balaško, Tedi Chiavalon, Suzana Ladavac, Nevija Poropat, Josip Anton Rupnik, Vedrana Gregorović Hrvatin, Petar Macura, Vladimir Buršić, Zdenko Pliško, Jasna Bolić, Miloš Bajić, Tamara Brussich, Frančesko Andreja, Bruno Stermotić, Sandro Jurman, Robert Velenik, Irena Peruško, Boris Rogić, Davor Komar i Vanda Poropat; s liste SDP-ove koalicije Marino Baldini, Ljerka Peruško, Radovan Cvek, Sanja Radolović, Milio Bulić, Silvano Hrelja, Goran Subotić i Mirjana Galo; s liste HDZ-a Monika Udovičić, Jurica Šiljeg, Tatjana Tomaić, Dubravko Marković i Aleksa Vale; s liste Živog zida Damir Gruenbaum, Damir Prodan i Gordana Čakić; te s liste Mosta Tea Golja, Ladislav Turčinović i Divna Radolović Rosanda.

Kao redoslijedom prvi vijećnik s većinske liste, vođenje sjednice zatim je preuzeo Furio Radin, koji je predvodio polaganje vijećničke prisege, te proceduru izbora predsjednika Županijske skupštine. Kao jedini istaknuti kandidat, za predsjednika je s 38 glasova za i dva glasa protiv izabran Valter Drandić, koji je ovu dužnost obnašao i u prethodnom mandatu. Proglašavajući ishod izbora, Furio Radin je poručio da je ovo njegovo zadnje obraćanje novoizabranoj Skupštini jer će i on staviti svoj mandat u mirovanje.

Valter Drandić se, preuzevši vođenje sjednice, zahvalio na ponovnom povjerenju vijećnika i izrazio nadu da će ova Skupština "biti pravi istarski parlament odnosno Istarski sabor, i da će ona biti mjesto najšire demokratske rasprave, kao i mjesto odlučivanja o doprinosu razvoju Istre i boljem životu njenih građana".

Do kraja sjednice izabrana su i dva potpredsjednika Skupštine - Tamara Brussich iz redova skupštinske većine, te Marino Baldini iz redova manjine. Zaključujući sjednicu, Drandić je pozvao vijećnike na slikanje za službene web-stranice Županijske skupštine i najavio da će svatko od njih dobiti službeni tablet i e-mail adresu. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter