Valter Černeka i Noel Šuran izlažu u Milanu

U sklopu izložbe organizirane su i radionice grafike
U sklopu izložbe organizirane su i radionice grafike

Valter Černeka i Noel Šuran dva su istarska umjetnika koji izlažu na skupnoj izložbi nedavno otvorenoj u milanskoj galeriji Fabbrica del vapore.

Šuran se u Milanu predstavio instalacijom od ovčjih koža, dok je Černeka izložio tri modularne glinene skulpture. Osim njih na izložbi jednostavnog imena "Zemlja" izlagali su talijanski umjetnici koji se skrivaju iza imena Laboratoriolibero43 te Paolo Fraternali.

Projekt i koncepciju izložbe potpisuju Valter Černeka i Alessia Salerno, a njen grafički dizajn Oleg Šuran i Martina Ukić.

- Prostor gdje se odvija izložba smješten je skoro pa u samom centru Milana. Namijenjen je izložbama, te raznim kulturnim manifestacijama, a odmah do prostora gdje mi izlažemo u istom terminu odvijaju se poznati Mi-art te popratni sadržaji vezani uz Salone del Mobile.

Izložba spaja četiri likovna jezika čiji je zajednički motiv sama zemlja: skulptura-glina, koze-pašnjak, platna i grafika-prirodni pigmenti i oksidi. Postav je vrlo minimalan, odnosno malo radova velikih formata pokriva površinu veću od 200 kvadratnih metara s intencijom da se valorizira iščitavanje individualnog opusa. Bitna činjenica je ta što izložba poprima didaktički karakter kroz radionice autorske grafičke štampe, kazao je Valter Černeka za naš list.

Laboratoriolibero43 ima sjedište u Forte Margheri i namijenjen je obrazovanju i istraživanju u grafičkom stvaralaštvu putem kalkografije, serigrafije, litografije i ksilografije. Njegova je specifičnost u tome što je jedan od rijetkih koji primjenjuje kompletan proces i metodologiju upotrebe netoksičnih tehnika u dubokom tisku.

Okosnicu laboratorija sačinjavaju Paolo Fraternali te Claudio Grassetti, Stefano Mancini, Vanessa Milan, Tiziano Ciao, Federica Partinico, Valentina Martini i Max Reid. Članovi tog laboratorija su u sklopu izložbe vodili i radionice grafike koje su bile besplatne za sve posjetitelje.

Izložba je otvorena do 14. travnja. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter