Valter Boljunčić: U srijedu ćemo razvrgnuti arbitražni sporazum

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

S arbitražom je gotovo, složili su se predsjednici Klubova zastupnika u Hrvatskom saboru i predsjednik Vlade Zoran Milanović u ponedjeljak u Banskim dvorima. IDS-ov zastupnik Valter Boljunčić, koji je sastanku prisustvovao u ime svoje stranke, kaže da je dogovor postignut brzo i bez prijepora. "Na sastanku predsjednika klubova zastupnika kod premijera dogovorili smo stajalište naše zemlje u vezi arbitražnog postupka sa Slovenijom. Stajalište IDS-a od početka ovog slučaja bilo je da on pokazuje da je Arbitražni sud izgubio svoj kredibilitet i vjerodostojnost. To pokazuje i naknadno ubacivanje dokumenata sa slovenske strane i niz drugih postupaka. Stoga je potrebno ići u raskid postupka arbitraže", napominje Boljunčić.

Jesu li se stajališta Vaše stranke podudarala s mišljenjima koja su se čula na sastanku?

- Predsjednici klubova zastupnika drugih stranaka prisutni na sastanku bili su sličnog mišljenja kao i mi u IDS-u. Dakle, da treba ići prema raskidu sporazuma o arbitraži zbog načina na koji je radio slovenski sudac Jernej Sekolec. U situaciji u kojoj smo se našli, pitanje vjerodostojnosti suda je ključno, a ona je poljuljana.

Kako bi sud sad mogao donijeti odluku kojoj bi se vjerovalo?

- Stajalište je našeg kluba i svih drugih klubova zastupnika, koje smo čuli na sastanku kod premijera, da treba ići u raskid sporazuma o arbitraži. Trebamo sačuvati nacionalni interes, a zaštita nacionalnog teritorija svakako spada u to.

Hrvatski sabor održat će izvanredno zasjedanje u srijedu i četvrtak. Tada se očekuje odluka zastupničke većine o izlasku Hrvatske iz arbitraže sa Slovenijom?

- Želimo da Sabor dvotrećinskom većinom izglasa zahtjev Vladi da se pokrene procedura za raskid arbitraže, jer je dvotrećinskom većinom donesena i odluka za ulazak u arbitražni postupak. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter