Valsavie, botanički raj za koji rijetki znaju

Fritz Richter
Fritz Richter

Nedavno održana javna rasprava o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkoj plana Rovinja, koja je interesantna građanima zbog pitanja urbanizacije parcela, u grad svete Eufemije dovela je i njemačkog zoologa i botaničara Fritza Richtera. Za naš list govorio je o području Valsavia, odnosno livadi koja graniči s prostorom na kojemu je smještena rovinjska meteorološka stanica, odnosno o jedinom prijedlogu koji bi mogao proći - rezerviranju te površine za budući fenološki park.

Po njegovom mišljenju, svaka bi druga izgradnja ili prenamjena bila pogubna.

- U Rovinj dolazim od 1958. i to najčešće dva puta godišnje…. Od 1969. godine tada već kao profesor s mladim studentima ispitivao sam kvalitetu mora a vodio sam tečajeve morske biologije. Obilazeći priobalje i otoke počeli smo popisivati njihovu šaroliku i bogatu floru i faunu. Tako i započinje moj interes za "zemaljski pokrov" Istre koji me i danas fascinira, započinje svoju priču danas osamdesetogodišnji njemački botaničar i zoolog Fritz Richter.

Nauštrb prirode i u funkciji kapitala priroda se, i to ne samo u Istri već i u čitavom svijetu, povlači pred čovjekom a zelene i prirodne oaze polako nestaju. U tom kontekstu možete i zamisliti što mi je značilo "otkrivanje" livade na području Valsavie, gdje i danas raste 350 vrsta različitog livadnog bilja, među kojima i vrlo rijetki primjerak orhideje poznate pod latinskim nazivom Spiranthes Spiralis, veli gospodin Richter.

Takvih livada u Europi je sve manje i one polako nestaju, što pod utjecajem čovjeka, što pod "divljanjem" same prirode na način kad je makija ili šuma naprosto uguši i "pojede". Za takve se prirodne oaze vrijedi boriti, jer u suprotnom mogli bi se ponoviti slučajevi rovinjske lokve Piliš, nekad prirodnog raja za kornjače, ptice i biljke koja je danas posve zarasla u šaš, upozorava Fritz Richter.

On je ujedno i jedan od pedeset botaničara Europe iz deset država koji rade na enciklopediji istarske flore i faune.

- Riječ je o velikom i obimnom poslu koji je još prije četrnaest godina pokrenuo dr. W. Rottenstener iz Graza a oko kojeg su okupljeni mnogi istinski zaljubljenici i stručnjaci istarskog zemljanog pokrova. Iako je plan bio da knjiga/enciklopedija bude okončana 2014. godine, zbog količine i zahtjevnog posla, mislim da će taj datum biti još prolongiran, kaže Fritz Richter. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter