Valsaline: U elitnom naselju olupine

Blaž Blažević pored stare olupine koja priječi prolaz
Blaž Blažević pored stare olupine koja priječi prolaz

Valsaline, koje su oduvijek bile elitni dio Pule zbog blizine šetališta Lungomare, plivališta na Mornaru, borove šumice, mira i tišine, u nekim dijelovima su manje lijepe i atraktivne. U ovom kutku Pule svoje je mjesto za život odabrao i vrhunski hrvatski sportaš Mirko Filipović. Njegova kuća, koja iz male prizemnice već poprima obrise velebne dvokatnice, nalazi se odmah uz Ulicu Valsaline, dok u stražnjem dijelu "tinja" međususjedski rat. Razlog je, između ostalog, nemogućnost uklanjanja otpada, poput drvenih oronulih baraka, automobilskih olupina, a sve to je začinjeno i međususjedskim trzavicama. Sve se to nalazi upravo na pješačkom prolazu prema novoj Filipovićevoj kući.

Upravo nas je na nemogućnost čišćenja tog jedinog pješačkog puta upozorio tamošnji žitelj Blaž Blažević.

- Bio sam 15 godina u Austriji gdje svaka štala ima cvijeće na prozoru i zato mi je sada jako teško kada gledam ovu zapuštenost, zaraslost i prljavost oko svoje kuće. Ovdje sam se doselio prije dvije godine, izgradio kuću i počeo uređivati okoliš, no odmah sam naišao i na problem. Susjedi, koji su si u rodu, ne dozvoljavaju mi naime da očistim jedan dio koji je potpuno zarastao, a povremeno se tu razmnože štakori koji se mogu vidjeti i po stablima i granama, rekao nam je Blažević.

Dodao je kako je problem i obližnji pješački put kojem je on suvlasnik u jednoj šestini, zajedno s tim "problematičnim" susjedima, Gradom Pulom, jednom gospođom koja uz njegovu kuću na svom terenu obrađuje vrt te Mirkom Filipovićem koji tu, dakle, gradi kuću.

Čak je i majka Mirka Filipovića pokušala postići dogovor s tim susjedima, ali bezuspješno. To je put koji spaja naša dvorišta s cestom za Lungomare i koju mi koristimo tijekom odlaska u šetnje ili na more, ali su posred puta, odmah na početku, stara olupina od automobila sva zarasla u korov, a potom i drvena baraka koja se urušava pod utjecajem zuba vremena. Predložio sam susjedu da zajedno to očistimo, ako ne može sam, naći ću ja radnika jer mogu i želim to učiniti, imam kamion i to bi mogli učas srediti, ali on nije htio i zaprijetio mi je da ništa ne diram. Onda sam zvao komunalnog redara koji je bio, odradio posao i sam konstatirao da nije humano tako sve ostaviti, sastavio je zapisnik, a moj je susjed u taj zapisnik izjavio da će on to počistiti sam, ali je dodao i da će to učiniti kada on to bude htio. Otada je prošlo vrijeme bez da se išta riješilo, kaže Blažević. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter