Valsabbion na vrhu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Restoran Valsabbion osvojio je tri kuharske kapice od moguce cetiri i 17 od 20 bodova u austrijskom izdanju gastro vodica Gault Millau za 2010. godinu. Tom je ocjenom, vec tradicionalno u tom vodicu zauzeo sam vrh medu uvrštenim hrvatskim restoranima, a prvo mjesto dijeli s restoranom Le Mandrac iz Voloskog i Gil's iz Dubrovnika.

Na listi se našlo ukupno 19 istarskih restorana i konoba, a visoko je pozicioniran i rovinjski Monte sa dvije kapice i 16 bodova. Na popisu najkvalitetnijih sa dvije kapice i 15 bodova su Zigante iz Livada, novigradski Damir i Ornela te pulski restoran Milan. Slijede Morgan i San Rocco iz Brtonigle te novigradski Cok i Pepenero sa 14 bodova, potom Enoteca Primizia-San Rocco iz Brtonigle, porecki Sv. Nikola, konoba Batelina iz Banjola, rabacka Villa Annette, rovinjski Blu te Golf iz Umaga sa 13 bodova. Medu najboljima su sa 12,5 bodova i momjanski Marino, Dvi murve iz Poreca, rovinjska Puntulina i Dani iz Umaga.



Kriteriji za ocjenjivanje kuhinje ovog prestižnog gastrovodica su svježina i kvaliteta proizvoda, osobito sezonskih, kreativnost, ocuvanje vlastitog okusa kod pripremanja hrane, svojstvo juha i umaka te tocna duljina kuhanja. Njegovi gastro "inspektori" pojedini ugostiteljski objekt obidu incognito i više puta prije nego što donesu konacnu ocjenu. Prema sustavu bodovanja, najbolja moguca i idealna ocjena je 20, dok je 19 najviša ocjena za najbolje svjetske restorane, 17 i 18 odnose se na najvišu kreativnost i kvalitetu uz najbolju mogucu pripremu jela, 15 i 16 dodjeljuje se za visoki stupanj kulinarskog umijeca uz kreativnost i kvalitetu, 13 i 14 za vrlo dobru kuhinju koja nudi više od svakodnevnog doživljaja, a 12 i 12,5 za dobru kuhinju kakva se može ocekivati u dobrim restoranima za široku publiku. Ove se ocjene odnose samo na kuhinju, a ne na opremu i poslugu u restoranima.


Podijeli: Facebook Twiter