Valovine: Dolaze ljudi koji su izgubili dom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulske Valovine oduvijek su bile atraktivno podrucje, posebice u turistickom smislu. Zbog bizine mora i prekrasnih plaža, nije cudno što se ondje Generalnim urbanistickim planom Pule planira rezidencijalna zona, odnosno gradnja hotela i turistickih sadržaja.

Iako se buduci luksuz vec nazire, tu je i podrucje grada vjerojatno najtužnijih ljudskih prica. Oronulost i zapuštenost vide se na svakom koraku - skromne slasticarnice, zatvoreni ducani, poluizgradene kuce, neobradena zemljišta, razvaljeni molovi i ceste. To je prava slika i prilika današnjeg kampa Valovine koji je, barem posljednjih 20-ak godina, postao utocište zaboravljenih.

Kamp izgleda kao da je u njemu vrijeme stalo. Na prvi pogled djeluje poput scenografije kakvog filma koji prica o nicijoj zemlji, nicijim ljudima, zaboravljenih od boga i naroda. No iako je zapušten i devastiran do krajnjih granica, u njemu vec gotovo dva desetljeca žive hrvatski branitelji, neki samci, neki s obiteljima od kojih su neki vec docekali i unuke od djece koja su ondje provela djetinjstvo.

Od 500 ljudi, koliko ih je kroz kamp prošlo svih tih godina, danas ondje živi devet obitelji i sedam samaca. Osim nekih sitnih koraka nabolje, situacija je ondje uvijek ista, no oni se i dalje nadaju rješavanju svog statusa. Ili barem odobrenju kredita, poput Josipa Vukica, nekadašnjeg predstavnika kampa koji je zbog nezainteresiranosti svih te nepoštenja pojedinih tamošnjih obitelji digao ruke od svega.

- Sve je isto. Ništa se nije promijenilo. Nitko ne dolazi, nitko ne pita za nas, osim što se u posljednje vrijeme kamp puni ljudima koji su izgubili dom pa dolaze kod nas tražiti utocište, rekao nam je Vukic. Veli da ih ovamo šalju iz Hvidre i Grada Pule, kao da im oni mogu pomoci.

Rekao je da, što se njega tice, ceka kredit da se odseli, no, kao i sve drugo, zapelo je u administraciji, odnosno u Ministarstvu koje nema novca podmiriti svoj dio. Odustao je, kaže, i od vodenja kampa, jer ima još više problema nego prije - smrad iz septicke jame, oronuli bungalovi, polomljena stabla i tako dalje.

Dodao je da je njegov problem što je uvijek bio iskren, što se nekim njegovim susjedima nije svidjelo. Veli da je oduvijek bio pošten i nije se htio crvenjeti zbog nekih koji su dobili stan, a potom ga prodali i nastavili živjeti u bungalovu, ili zato jer je zagovarao da svaki bungalov ima prikljucak i placa svoju potrošenu struju.

Gradonacelnik Boris Miletic za posljednjeg posjeta je rekao da je svjestan problema na Valovinama te da ne bježi od njega. U nekoliko je navrata kontaktirao Ministarstvo obitelji, branitelja i medugeneracijske solidarnosti, no odgovor ili ocitovanje na njegovo pismo namjere o što bržem rješavanju problema nikad nije stiglo. Dokle ce trajati taj status quo, nitko ne zna, no ukoliko se planira realizirati ono što je predvideno GUP-om, goruci problem Valovina morat ce se kad-tad riješiti. (Nera SOFTIC)

Na Valovinama uskoro izvidacki kamp
U kampu Valovine ipak ima neceg dobrog, a to je izvidacki kamp odreda izvidaca "Istra" koji svoja vrata otvara sredinom lipnja. Kamp ondje djeluje vec pet godina, no dosad samo za potrebe "domacih" izvidaca, a od ove godine ondje ce boraviti izvidaci iz cijele zemlje. Odred je, naime, zatražio dozvolu od Grada Pule koju su aktom gradonacelnika i dobili. Ondje ce se tako ustrojiti izvidacki kamp sa smještajem i aktivnostima u prirodi, edukativnim i zabavnim programom, s naglaskom na izvidacku školu u prirodi. Kamp ce imati kuhinju i sanitarni cvor na postojecem betonskom platou koji ce se uskoro poceti uredivati i sastavljati.


Podijeli: Facebook Twiter