Valovi na otvorenom moru dosezali i nekoliko metara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jak zapadni vjetar s olujnim udarima zapuhao je u četvrtak poslijepodne na jugozapadnoj obali Istre i ozbiljno ugrozio brojne nautičare na otvorenom, gdje su valovi dosezali i više od dva metra. Prema raspoloživim informacijama do 17 sati desetak brodova na moru od Poreča do Umaga zatražilo je pomoć, a u akciju su, kako doznajemo poslani i brodovi talijanske obalne straže. Dojava o stradalima, kao ni o nekim značajnim štetama nije bilo.

Od Županijskog centra 112 doznajemo da je Centru upućeno više poziva, ali nije bilo stradalih, kao ni potrebe za ozbiljnijim intervencijama na terenu. Puno drastičnije bilo je prije nekoliko dana kada je Županijski centar 112 u vrlo kratkom vremenu zabilježio više od stotinu poziva. Tada je bilo i više spasilačkih akcija na moru, a gotovo duž cijele zapadne obale bilo je i šteta od nevremena.

Prema pisanju specijaliziranog istarskog portala IstraMeta, ogromna superćelija koja se razvila u Italiji najprije je stigla u Istru. Kratkotrajan ali snažan vjetar potjerao je nautičare u zaklon u obližnje luke, a na kopnu je uglavnom rušio stabla. Pale su vrlo male količine kiše, a nevrijeme, koje je putem ojačalo, već oko 18 sati premjestilo na područje Gorskog kotara prema Karlovcu i Zagrebu. (M. Vu., C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter