Valovi kidali vezove, u Banjolama ostali bez struje

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Kratkotrajno olujno nevrijeme, praćeno jakim vjetrom i kišom, zahvatilo je u utorak oko 20 sati područje Pule te nešto slabije i područje Poreča. Županijski centar 112 u Pazinu zaprimio je šest dojava s šireg pulskog područja o padu stabala ili grana na prometnice.

Grane su padale na Medulinskoj i Fažanskoj cesti, stablo je palo na cestu kod Marčane, a još je jedno palo na cestu između Peroja i Barbarige. U Banjolama je jaki vjetar srušio bor koji je pao na električne kablove pa je dio Premanture u utorak bio bez električne energije, i taj je prekid u opskrbi potrajao oko sat vremena. U Fažani je grana oštetila osobno vozilo, parkirano u dvorištu obiteljske kuće.

U uvali Volme u Banjolama je zbog jakog vjetra došlo do sudara jahte i jedrilice na vezu, ozlijeđenih osoba nije bilo, a materijalnu štetu i odgovornost će utvrditi Lučka kapetanija. Jak vjetar i valovi otrgnuli su sa sidra nekoliko plovila usidrenih kod Fratarskog otoka i izbacili ih na šljunčanu obalu. Iako na fotografiji situacija izgleda zabrinjavajuće, iz prepiske preko Facebooka doznajemo da šteta i nije prevelika, da je velikoj pasari s kabinom samo izgrebana kobilica. Vlasnici nekoliko plovila na Ribarskoj kolibi javljaju o oštećenjima na barkama koje su tamo privezane, a oštećenja su nastala zbog snažnog vjetra i velike amplitude valova. Naime, razina vode se u jednom trenutku podigla za gotovo metar, a takvo je stanje zaprijetilo i vlasnicima izletničkih brodova privezanim uz pulsku Rivi. Njima je prijetila opasnost da ih visoka voda podigne i spusti na obalu. Srećom, posade su bile na brodovima i budno pazile, tako da unatoč velikim amplitudama i podizanju vode, nijedno plovilo nije završilo na "suhom". Takve sreće nije bio jedan gumeni gliser u valbandonskoj lučici, koji je nakon smirivanja nevremena ostao jednim tubom visjeti ispod terase ugostiteljskog objekta.

S područja Poreča zaprimljene su dvije dojave o padu stabla na prometnicu ispod hotela Molindrio i oveće grane kod sveučilišta u samom gradu Poreču.

Zaprimljene dojave rješavali su vatrogasci, djelatnici Istarskih cesta, djelatnici tvrtke Cesta Pula te djelatnici HEP-a. Zastoja u prometu nije bilo kao ni ozlijeđenih osoba, a prema informacijama s kojima raspolažemo nije bilo potrebe ni za intervencijama na moru.

Peroj: Stara murva nije izdržala nalete vjetra

Mada je na pulskom području uslijed grmljavinskog nevremena u utorak navečer palo tek 10-ak litara kiše, puno je više štete izazvao silan vjetar pristigao s mora. Udarima nije se mogla oduprijeti ni stara murva u Peroju s koje se jedna od velikih grana odlomila i pala na automobil mještanina parkiranog pred dvorištem. Peroj, koji se nalazi na "prvoj crti obrane" Puljštine za ljetnih nevera koje stižu s mora, pogodila je već treća oluja u posljednjih nekoliko tjedana, a ni prateće tuče od koje uvijek strahuju poljoprivrednici nije nedostajalo. (L. SLIJEPČEVIĆ, Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter