Valnea Delbianco i Marija Sošić nove članice

Valnea Delbianco
Valnea Delbianco

U Puli, u Klubu hrvatskih književnika, održan je redovni sastanak Upravnog odbora Istarskog ogranka DHK-a koji djeluje od 1990. godine, a prošle je godine obilježio 25 godina postojanja i 20 godina od pokretanja časopisa za književnost, umjetnost i kulturu Nova Istra.

Bilo je riječi o trenutnom financijskom stanju s kojim, s obzirom na prilike u društvu, kulturi i posebno književnosti i izdavaštvu, članovi ogranka mogu biti koliko-toliko zadovoljni, zahvaljujući Gradu Puli, Istarskoj županiji, Ministarstvu kulture RH i vlastitim prihodima od prodaje svojih izdanja, kojih je dosad od 1997. objavljeno 80-ak.

Što se nakladništva tiče, nedavno je objavljen "Književni portret Miroslava Sinčića" skupine autora, opsežan izbor iz esejistike Zvane Črnje, uz piščeve obljetnice, pod naslovom "Ex Histria" (Iz Istre), te recentno voluminozni "Treći Šoljanov zbornik" u suizdavaštvu s POU Grada Rovinja. U pripremi su sljedeća izdanja: "Marija Crnobori: eseji o fragmentima" Jelene Lužine, "Književni portret Daniela Načinovića" skupine autora, "Novine i časopisi na njemačkom jeziku u Istri" Bruna Dobrića, "Povijesni erotikon istarski" Darka Dukovskog, "Istromletački lingvistički atlas - Kazala" Gorana Filipija i Barbare Buršić-Giudici te roman "Hotel Savoy" Josepha Rotha u prijevodu s njemačkoga Milana Soklića. Ovih dana izlazi iz tiska Nova Istra br. 3-4/2015., a u pripremi je dvobroj 1-2 za 2016.

Prva čakavska liga bit će održana u Žminju također u lipnju, kad će biti obilježene Črnjine godišnjice i predstavljene dva nova izdanja piščevih eseja, ono zagrebačko (2015.) i ono pulsko (2016.).

U članstvo Istarskog ogranka DHK primljena je istaknuta znanstvenica i povjesničarka književnosti, redovita profesorica Sveučilišta Jurja Dobrile dr. sc. Valnea Delbianco i pjesnikinja, prosvjetna i kulturna djelatnica Marija Sošić. (V. BEGIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 3. LIPNJA)


Podijeli: Facebook Twiter