Valmarin je uspješno pošumljen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Sadnja na odlagalištu gradevinskog materijala Valmarin je, prema standardima pošumljavanja, dosta uspješna te je vrlo vjerojatno da ce se borovi koji su se prilagodili terenu i dalje normalno razvijati. Popunjavanje možda nece biti potrebno, no unatoc tomu je u rasadniku u Park šumi Šijana pripremljen zamjenski dio sadnica", kazao nam je upravitelj Šumarije Pula Valter Buršic za vrijeme razgovora u povodu nedavno objavljenog teksta u Glasu Istre pod nazivom "Bile nekoc tri tisuce stabala?".

U njemu smo se osvrnuli na, naizgled, neuspješni projekt pošumljavanja bivšeg kamenoloma u kojemu su u prosincu 2008. sudjelovali Šumarija, Grad Pula i tvrtka Cesta.

- Površina na kojoj je zasadeno otprilike 3.000 sadnica alepskog i brucijskog bora ce nakon sedam do osam godina poceti dobivati izgled mlade šume. U prve dvije do tri godine sadnice se prilagodavaju novom staništu šireci korijenje da bi nadzemni dio opskrbilo potrebnim hranjivima - vodom i mineralima. Borovi se zatim razvijaju paralelno u nadzemnom i u dijelu korijenja te intenzivan visinski prirast tek predstoji, objasnio je Buršic i dodao da je vecina sadnica trenutno ili nešto niža ili u visini okolnih korovskih vrsta, koje ih djelomice štite od prejakog sunca.

Iz tog razloga ih nije moguce uociti s lakocom te su djelatnici Šumarije pocistili nekoliko kvadrata na kojima se sada isticu borici visoki otprilike od 30 do 50 centimetara. Buršic je naglasio da se na vecim površinama sade manje sadnice.

- U ovom slucaju one su bile visoke oko 15 centimetara - radi manjeg troška pripreme i održavanja, odnosno lakše prilagodbe korijenovog sustava, što u konacnici rezultira vecom efikasnošcu.

- Borovi su otporni na suše te se brzo razvijaju na škrtim terenima s malo zemlje i puno kamenja. Osim toga, oni pripremaju tlo za druge domace vrste poput hrasta, rekao je upravitelj Šumarije Pula i pritom napomenuo da je tvrtka Cesta pripremila izvrsnu podlogu buduci da je na kamenitu podlogu nasula zemlju.

Na upit postoje li daljnji planovi pošumljavanja na podrucju grada Pule, Buršic je odgovorio da se planirana pošumljavanja, odredena programima gospodarenja šumama i šumskim zemljištima, u slijedece dvije godine ne odnose se na podrucje Grada Pule i dodao da ce se u iducem periodu posvetiti cišcenju i prorjedivanju mladih šuma, izmedu ostalih i u Park šumi Šijana. (Snimila i zapisala I. N. TURKOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter