Vallelunga: Skidaju škure, čupaju oluke i žice...

Vallelunga 'na putu prema dolje'...
Vallelunga 'na putu prema dolje'...

Jedno od zadnjih područja koje je vojska napustila ono je na Vallelungi. No, gledajući iz današnje perspektive, bolje bi bilo da je vojska ondje - ostala; Muzil bi primjerice vjerojatno doživio jednaku tragičnu sudbinu da nema vojnika koji ga i dan-danas čuvaju. Dovoljno je pogledati Katarinu, Monumente i svu silu napuštenih utvrda. Ugrubo rečeno - Vallelunga se iz dana u dan sustavno pljačka i devastira.

"Vrativši se u Pulu nakon dugo vremena, biciklom sam obišao to nekad vojno područje i ostao jako razočaran, ali i iznerviran onime što sam zatekao. Ušao sam na Vallelungu, na prvi ulaz u vojni kompleks, i ondje zatekao podivljalu travu, koja je doduše sakrila pogled na tužnu sliku zgrada, ali i ljude koji su skidali komade sa zgrada i odnosili ih, ne biste vjerovali, kamionima, ali bez registarskih tablica. Jednog od njih sam upitao što to rade i on mi je rekao da čisti i da je dobio dozvolu Grada.

Naravno da to nije istina, jer nitko ne bi to radio na tako brutalan način pod izlikom da 'čisti' - redom su nestale stepenice, oluci, škure, a vidljivi su i tragovi rezanja nekih šina na licu mjesta. Ma, to je jedna tragedija i pitam se što nadležni misle s tim prostorom, jer ovako to ostaviti nema smisla", ustvrdio je jedan Puljanin, koji nam je i dojavio o situaciji na tom dijelu Pulskog zaljeva.

Tijekom obilaska i sami smo se uvjerili da je "prva runda" rušilačkog pohoda već završila. Na zgradama doista nedostaju oluci, na mnogima i drvene škure i vrata, a unutra su doslovno počupane instalacije iz zida, pretpostavljamo zbog bakrenih cijevi; na mnogim mjestima ostale su i rupe u zidu, vjerojatno gdje su nekad bili bojleri ili kojekakve druge potencijalne sekundarne sirovine. (piše S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter