Valkane: Zbog kolektora "pada" 5 stabala, a ne 30

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Za završetak kompletnog obalnog kolektora kanalizacijskog sustava nedostaju još samo dionice obalnog kolektora koja prolazi unutar brodogradilišta Uljanik te rekonstrukcija gravitacijskog kolektora na Valkanama do same lokacije pročistača, koja je nužna radi povećanja kapaciteta dotoka zbog izgradnje novog obalnog kolektora gdje će se sve otpadne vode iz grada usmjeravati na uređaj za pročišćavanje na Valkanama.

U sklopu pripremnih radova obavit će uklanjanje stabala koja se nalaze na trasi jer kolektor prolazi zelenim površinama iza Osnovne škole Stoja, uz Ulicu Ruže Petrović, te nastavlja uz prilazni put prema uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Valkane. Prvobitnim projektom bila je predviđena sječa tridesetak stabala, ali je zbog toga trasa pomaknuta na novi koridor.

Umjesto prvotno planiranih 30-ak stabala uklonit će ih se pet, od kojih je dva nužno ukloniti zbog tehničkih razloga, a preostala tri uklanjaju se zbog njihovog lošeg stanja. Herculanea je već uputila zahtjev gradskim službama za uklanjanjem navedenih stabala, a prema kriteriju za procjenu dendrološkog materijala vrijednost stabala iznosi 20,6 tisuća kuna koje je Herculanea dužna uplatiti Gradu Puli. U okviru tog iznosa obavit će se zamjenska sadnja mladih stabala na više lokacija u gradu i ukoliko je moguće u neposrednoj blizini same trase na kojoj se polaže novi kolektor. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter