Valkane za obitelji s malom djecom, Ambrela za turiste

Ambrela nudi sve pogodnosti urbane plaže, ali i gužvu
Ambrela nudi sve pogodnosti urbane plaže, ali i gužvu

Pulske plaže ovih su dana pune, što domaćih koji spas od vrućina pokušavaju naći u komadiću hlada te osvježavajućem moru, što turista kojih je sve više. No, kako ih naše plaže dočekuju - to smo pokušali odgonetnuti u obilasku nekoliko glavnih pulskih plaža. Prvo smo obišli takozvano gradsko kupalište Stoja. Vrijeme na njemu kao da je stalo - već desetljećima unazad kupalište je uvijek isto: derutno. Na žalost brojnih Puljana koji se ovdje i dalje kupaju.

Čak je '90-ih Stoja bolje izgledala

- Dolazim ovdje 15-ak godina i u to se vrijeme nije dogodilo ništa pozitivno. Dapače, svake je godine stanje sve gore. Ipak, vraćam mu se jer mi je ovdje zgodno doći, parkirati se, veli nam Senada Softić, navodeći da bi doista voljela da se mjesto uredi i počne sličiti na pravo gradsko kupalište te mu se vrati nekadašnji sjaj.

- Ne treba puno promišljati, obnoviti ga svake godine malo po malo, no o tome se govori samo kada su u pitanju predizborna obećanja, navela nam je Softić.

Još jedna Puljanka bila je ogorčena stanjem kupališta. Prvi je puta, prisjeća se, ovdje došla još s vrtićem kada je imala tri godine i otada mu se vraća. Najprije s roditeljima, onda sama s društvom, pa s kćeri, a jučer je, eto, na kupalištu je ponovo bila s roditeljima.

- Sjećam se kupališta nekada, pješčanika za djecu, glazbe, puno mladih ljudi koji kartaju, druže se... Čak je '90-tih, u tijeku ratnih godina, ovdje bilo bolje. Nešto se uređivalo, ofarbalo, stavila nova vrata na kabine, ispričala nam je dodajući kako je apsurdno da bi ovo trebalo biti pravo gradsko kupalište, za Puljane, da mogu s gradskim prijevozom doći, otići po stvari za kupanje u kabine, okupati se, istuširati i vratiti kućama - kao pravi građani!

Uz riječi da je ovo bila jedna od najčišćih uvala ogorčenost je iskazala i radi novog kolektora koji sada ovdje ulazi u more, ali i odnosna gradskih vlasti prema ovom biseru. "Ne znamo niti održavati ono što smo naslijedili, ne gradimo ništa novo, samo uništavamo ono što su nam pustili u naslijeđe.", zaključila je dodajući da je kupalište zapravo slika i prilika mlade i sposobne gradske vlasti.

Na Stoji se jučer kupao i Mile Milisavljević koji je zamjerke imao na to što pulske plaže nemaju uređene ulaze u more za starije osobe. Dovoljno im je, pojasnio je nekoliko stepenica da se lakše mogu spustiti.

- Potrebni su takvi ulazi na svim plažama. Eto, moja je supruga osoba s invaliditetom i odlazili smo na Valkane gdje takav ulaz postoji, no tamo više ne možemo jer nema ni trunke hlada. A samo bi trebalo staviti četiri željezne šipke i navući bilo kakvu tendu da osobe s invaliditetom imaju malo hlada, zaključio je Milisavljević dodajući da više neće glasati za gradonačelnika ako im takvo nešto ne omogući.

Dodajmo da je prošlog tjedna počela naplata na kupalištu Stoja - karta za aute je deset, a motocikle pet kuna, s tim da osobe s invaliditetom ne plaćaju ulaz.

Situacija je puno bolja na gradskom kupalištu Valkane. Ovdje mališani imaju park, roditelji nekoliko kafića i sladoled, može se igrati odbojka na pijesku, uživati u hladu, otići do vodenog parka. Koliko smo vidjeli, dio oko kupalište je pokošen, a rade se i staze do mora. Na moru smo susreli slovensku obitelj Jelovšek iz Ljubljane. Oni su, ispričali su nam, bili smješteni u medulinskom kampu Kažela, a u povratku su došli vidjeti plaže u Puli te stali na Valkanama. Uz riječi kako im se Pula i plaže sviđaju malu su zamjerku imali oko toga što često nema staza kojima bi se do mora mogli spustiti s dječjim kolicima.

Pogodnosti urbane plaže

- Kao mali dolazio sam u dječji kamp na Valovinama, htio sam ga posjetiti i sada, no šokirao sam se kako to sada izgleda. Šteta, rekao nam je Jelovšek, upitavši nas radi li još Piramida. Kada smo mu rekli da niti to više ne radi, bio je u potpunoj nevjerici.

I dok se na Stoji i Valkanama više kupaju obitelji s malom djecom, na popularnoj plaži Ambrela nešto drugačija slika. Puna plaža mladih turista koji "hvataju boju" i tek pokoji stariji, domaći plivač. Na usluzi su im ovdje sve moguće pogodnosti - od ležaljka, kabina, spasilačke službe, aquaparka i kafića u hladu pa nije teško zaključiti zašto je ovo jedna od najnapučenijih pulskih plaži.

Nova plaža na Hidrobazi

Pula je ove godine dobila i novu gradsku plažu na Hidrobazi, u čije je uređenje utrošeno nešto više od četiri milijuna kuna, od kojih je 1,5 milijuna bespovratne potpore Gradu Puli dodijeljeno na temelju programa Fonda za razvoj turizma, koji provodi Ministarstvo turizma, dok je ostatak osiguran iz gradskog proračuna. Prvu od sedam faza uređenja izvelo je trgovačko društvo Ceste d.o.o. Ovoj plaži, osim Štinjanaca gravitira i okolo stanovništvu, od Valbandona, Fažane i Vodnjana, a posebno ih privlači mogućnost parkiranja tik do mora. (Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter