Valkane u koncesiju Centru 2004, oporba protiv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo bez rasprave na sjednici pulskog Gradskog vijeca prihvacene su sve tocke dnevnog reda, od izvješca o prošlogodišnjem poslovanju svih gradskih poduzeca do odluke o davanju koncesije za kupalište Valkane. Kod donošenja vecine odluka oporba je bila suzdržana, usprotivila se samo davanju koncesije za Valkane te izvješcu o poslovanju pulskog Centra za poduzetništvo.

Zeleno svjetlo za davanje koncesije na kupalište Valkane, za koju je pristigla tek jedna ponuda, i to ona tvrtke Centar 2004 vlasnika Enesa Ibrahimovica koji ondje vec ima jedan objekt u koncesiji, opozicijski vijecnici nisu dali jer im je ponuda, u najmanju ruku, sumnjiva. Oporbeni su vijecnici, takoder, istaknuli da su materijale za odlucivanje o Valkanama dobili tek dan prije sjednice te da ne mogu odlucivati o tako važnom pitanju bez podrobnijeg pregleda materijala.

Ladonjin vijecnik Bruno Nefat rekao je da je odnos investicijske vrijednosti i obavljanja djelatnosti u ocitom nesrazmjeru. "Investicija koju je ponudio buduci koncesionar je 44 milijuna kuna, a bavit ce se ugostiteljstvom, iznajmljivanjem pedalina, ležaljki i suncobrana. Ne vjerujem ni da ce od ukupnog iznosa cak 14 milijuna kuna uložiti u "ekološke" sanacije na pomorskom dobru", rekao je Nefat dodavši da ga smeta što nigdje ne piše da ce se ugovor otkazati ukoliko koncesionar ne ispuni ono na što se obvezao potpisom za koncesiju.

Mauricio Licul
(Ladonja) podsjetio je one, kako je rekao, koji još uvijek sjede u vijecnickim klupama, da su 2007. godine podržali gradane u peticiji da se kupalište ne daje u koncesiju pa se zapitao zašto to danas ne cine. Lovorka Tomicic (HDZ) kazala je da je to dugorocna odluka o kojoj treba dobro razmisliti i zamjerila je što su materijali za Valkane vijecnicima poslani tek dan ranije. Zapitala se može li se vjerovati koncesionaru, tim više jer, kako je rekla, vec krši zakon buduci da je postojeci objekt na Valkanama izgradio preko dozvoljenih gabarita.



Damir Prhat
, procelnik nadležnog gradskog odjela, odgovorio je da je tvrtka Centar 2004 ispunila sve zakonom propisane uvjete natjecaja te da ce se ugovor o koncesiji potpisati kada budu ispunjeni i preduvjeti koje ce sadržavati ugovor. Istaknuo je, ujedno odgovarajuci vijecniku Nefatu, da u ugovoru o koncesiji postoje klauzule koje omogucavaju jednostrani raskid ugovora od strane Grada Pule.

Na vijecu su nadalje usvojena izviješca o prošlogodišnjem poslovanju svih gradskih poduzeca - Kaštijun, Castrum Pula 97, Tržnica, Luka Pula, Pulapromet, Pula Parking, Herculanea, Monte Giro, Vodovod Pula i Pulski centar za poduzetništvo. Vecina je direktora tih poduzeca, iznoseci skraceno izviješce, istaknula da su prošle godine bili likvidni, s minimalnim zaduženjima.

Tek se oko Pulaprometa povela kratka rasprava jer se u tom poduzecu sudski još nije riješio slucaj krade u kojoj je devet djelatnika Pulapromet oštetilo za oko 70 tisuca kuna. Direktor Igor Škatar napomenuo je da su poduzece od stecaja spasile subvencije.

Raspravljalo se i o izviješcu pulskog Centra za poduzetništvo. Naime Bruno Nefat je rekao da u izvješcu ne vidi element uspješnosti tog Centra niti statisticke podatke ili broj zaposlenih te njihove funkcije. S njim se djelomicno složila dogradonacenica Vera Radolovic obecavši da ce ove godine snažnije krenuti naprijed te pokušati bolje strukturirati Centar.

Od ostalih novosti, direktor Monte Gira Darko Buršic je rekao da ce se novi dio groblja poceti koristiti u sijecnju iduce godine.  (Nera SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter