Valkane i Stoja pripremaju se za sezonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kupališta Stoja i Valkane godinama su predmet interesa prije svega Grada Pule radi uredenja, a potom i gradana koji priželjkuju uredeno kupalište. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeca povela se rasprava o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru na dijelu Valkana i Stoje. Izazvalo je to niz reakcija vijecnika, ali i ponovno pitanje gradana hoce li se konacno primjereno urediti ta dva kupališta.

Oporbeni vijecnici spominjali su tako da se sve odraduje za poznatog koncesionara, da je u dijelu kupališta Valkane predviden šoping centar, da treba urediti zgradu na kupalištu Stoja i niz drugih zamjerki. Sva ta pitanja i nedoumice pokušali smo riješiti s nadležnim procelnikom za komunalni sustav i imovinu Damirom Prhatom i njegovim suradnicima.

- Osnova na kojoj smo gradili ovaj prijedlog za davanje u koncesiju pomorskog dobra na Valkanama i Stoji je važeci Detaljni plan uredenja (DPU) za ta dva kupališta. Takoder, za svaku od te dvije mikrolokacije definirana je namjena i ovom se koncesijom tu ništa ne mijenja. Valja naglasiti da svaki DPU obuhvaca nekretninu u dva pravna režima, a to su pomorsko dobro i zemljište u vlasništvu Grada Pule. Pomorsko dobro regulirano je procedurama i posebnim propisima jer se tretira kao opce dobro u vlasništvu države, županije i grada, koji njime upravljaju ovisno o danim medusobnim ovlaštenjima i modelima upravljanja, rekao je uvodno procelnik Prhat.

Tri gradevine na Valkanama

Za kupalište Valkane istaknuo je da se tu za sada govori o davanju u koncesiju pomorskog dobra. Tako je u podrucju obuhvata pomorskog dobra planirana izgradnja na mjestu postojece gradevine ispod teniskih igrališta, gdje su dosad bili ugostiteljski objekt i kabine za presvlacenje. I nadalje bi ovdje bio objekt s kabinama i prostori za plivacki klub.



- Novi ugostiteljski objekt mogao bi se izgraditi samo u postojecim gabaritima, i to samo kao prizemni objekt. Predvidena je mogucnost da ispred, u moru, bude izgraden i bazen, ali plutajuci, pojasnio je Prhat.

Nadalje, planirana je ponovna izgradnja u uvali Valkane, u pojasu glavnog mola, i to po uzoru na nekadašnje zgrade kupališta i na istom mjestu. Rijec je o zgradi koja je uništena u Drugom svjetskom ratu, a, kao i tada, i sada bi bila dozvoljena gradnja prizemlja i jednog kata.

- Tada su kupališta s kabinama za presvlacenje dobro funkcionirala i tu pricu cemo nastojati obnoviti. Takoder, nekad je postojala zgrada preko puta objekta koji postoji ispod terena, ali s druge strane uvale. Ova nova nije planirana baš na istom mjestu, ali je dozvoljena gradnja samo prizemlja i tu je projektom definirana komunalno-servisna djelatnost, što zapravo znaci sve, a konkretno je to stvar za definiranje. No, buduci koncesionar morat ce izraditi idejno rješenje u skladu s DPU-om Valkane, rekao je Prhat.

Na upit je li tocno da se vec zna koncesionar, odgovorio je da to nije tocno i da takve necije insinuacije ne želi niti komentirati. Upitan boji li se tužbe bivšeg koncesionara Arsena Brajkovica, vlasnika tvrtke Polites, s kojim je Grad raskinuo ugovore, ali to Brajkovic osporava i najavljuje nove tužbe s objavom ovog natjecaja za koncesiju, procelnik odgovara da se ne boji i da takve najave uopce ne doživljava ozbiljno.

Na kupalištu Stoja plutajuci bazen i akvagan

Na kupalištu Stoja, kaže, situacija je nešto složenija, i to zbog objekta koji dijelom zadire u pomorsko dobro, konkretno u dijelu suncališta, dok je veci dio objekta na zemljištu u vlasništvu Grada. Problem je, kaže što je objekt "zašticeno kulturno dobro" i unatoc studiji sanacije koju je izradio Institut gradevinarstva Hrvatske (IGH), konzervatori je nisu prihvatili.



Procelnik tako napominje da je situacija kompliciranija u dijelu izvan pomorskog dobra, jer je jedno od važnijih strucnih mišljenja u studiji, potvrdeno na terenu i u laboratoriju, da je objekt vecim dijelom u takvom stanju da bi ga trebalo rušiti, dok konzervatori i dalje predlažu sanaciju. No, kako god se riješi, koncesionari, bude li jedan za pomorsko dobro, a drugi za dio izvan pomorskog dobra, odnosno zalede, morat ce se dogovoriti oko sanacije i korištenja tog objekta.

- Ovim rješenjem u dijelu pomorskog dobra na kupalištu Stoja predvidena je takoder gradnja jednog plutajuceg bazena i jednog bazena s akvaganom. U tom je dijelu predvidena gradnja jedne nadzemne etaže na tri metra, površine 20 kvadrata, upravo da bi se akvagan izdignuo i mogao napraviti. U ostalom dijelu nije planirana gradnja, ustvrdio je procelnik Prhat.

Na upit kada ce biti raspisana koncesija, procelnik kaže da je obuhvatom DPU-ova odredena granica pomorskog dobra i da je takva odluka prošla Gradsko vijece.

- Podrucje kupališta šire je, naravno, od podrucja obuhvata pomorskog dobra. Intencija je cijelo kupalište urediti, ali je zato potrebno provesti natjecaj za odabir zakupca kupališta i za pravo gradenja. Radimo na tome da objedinimo te natjecaje i oba ce ici vec u sijecnju. Ostat ce otvoreni 90 dana, i to zato da bi zainteresirani koncesionari mogli kvalitetno pripremiti ponudbenu dokumentaciju i da bi Grad u konacnici zaista dobio kvalitetnog koncesionara za oba kupališta. Koncesija ce se dati na 15 godina, kaže Prhat.

Na upit koji je objekt spominjala vijecnica HDZ-a kada je govorila o mogucoj gradnji šoping centra procelnik odgovara da se radi o objektu predvidenom DPU-om u sklopu kupališta Valkane, ali to podrucje nije predmet ove koncesije.

- Rijec je o objektu koji ima zapravo trojnu namjenu, uz trgovacku, tu je i ugostiteljska, dakle moguca je gradnja restorana, a treca je klub. Ovo ce podrucje biti predmetom nekih drugih natjecaja, rekao je procelnik Prhat. (Piše Sandra ZRINIC TERLEVIC)

Obaviješteno Opcinsko državno odvjetništvo

Grad Pula, u skladu sa zakonom, obavijestio je pocetkom studenog Opcinsko državno odvjetništvo o namjeri provodenja postupka radi raspisivanja natjecaja za koncesionara na pomorskom dobru gradskih kupališta.

- Tražili smo od njih da nas izvijeste žele li sudjelovati u toj proceduri i na koji nacin. Prethodni natjecaji neslavno su propali upravo zato što nismo odradili sve preduvjete. Zato je i podignuta tužba protiv Grada Pule i tvrtke Polites. Ti su ugovori potom i raskinuti, a država je daljnje postupke obustavila. Zato sada idemo po reguli da nam se nešto slicno ne ponovi. Zato smo i obavijestili Opcinsko državno odvjetništvo, a iako nam nisu ništa odgovorili, mi smo naš dio obveze ispunili, jer oni i ne moraju ništa odgovoriti, što je nama znak da nastavimo s aktivnostima, pojasnio je procelnik Damir Prhat.

Brajkovic: Za malo para stavljaju "pecat" na cijelo podrucje

Od Arsena Brajkovica, vlasnika tvrtke Polites, saznali smo da je i dalje pri svom stavu da ce tužiti Grad, i to po objavi natjecaja za davanje koncesije na kupalištu Valkane u dijelu pomorskog dobra.
- Ništa se nije promijenilo i neovisno o natjecaju inzistirat cu na svojim pravima vezanim uz potpisane ugovore, rekao nam je Brajkovic.
Dodao je da je posve nelogicno da Grad ustupa prostor pomorskog dobra pod uvjetom da koncesionar investira svega 500 tisuca kuna, u što je ukljuceno i izdavanje pedalina, postavljanje stolica i ostalog, i to na 15 godina uz placanje koncesije državi prema cetvornom metru, jer se time zapravo ne oplemenjuje prostor, ne ulaže se u kupalište i ne stvara nova vrijednost u tako dugom razdoblju.
- Osim toga, neprirodno je davati najprije pomorsko dobro, a potom zalede. Na taj se nacin blokira priobalni pojas buducem koncesionaru zaleda i za malo novca stavlja se "plomba" na cijelo podrucje. Zapravo je trebalo naci investitora za cijelu tu zonu. Ovako su stvari ili postavili krivo ili pak dobro znaju što rade pa ce u konacnici biti jasno za koga to rade, prokomentirao je Brajkovic.


Podijeli: Facebook Twiter