Valkane i Punta Christo na čišćenju nakon partyja

Čišćenje Valkana (S. MILJEVIĆ)
Čišćenje Valkana (S. MILJEVIĆ)

Proteklog vikenda na gradskom kupalištu Valkane održan je trodnevni Summer Beach Festival na kojem se, prema nekim procjenama, okupilo čak šest tisuća mladih. Iako je uslijedilo negodovanje okolnih stanara - od pritužbi na buku i reflektore, koji su cijeli dan bespotrebno svijetlili, popišane grmove i prepune kontejnere za smeće - jutro nakon trodnevne manifestacije organizator se pobrinuo da kupalište gotovo u cijelosti čisto dočeka prve kupače.

Na Valkanama se tako jutros užurbano demontirala oprema. Smeće je pokupljeno s kupališta, a vreće su bile skupljene na jednu hrpu u ograđenom dijelu čekajući da ih se odveze na smetlište. Radnici su užurbano skidali konstrukciju i opremu, a ugostitelji razmontirali velike šankove i odvozili neprodano piće.

I dok je na Valkanama smeće već jutro poslije bilo praktički pokupljeno, na drugom kraju teritorija Pule, Punti Christo, smeće je također pokupljeno, no deset dana nakon okončanja Seasplasha. Na velike količine smeća koje su ostale sve do plaže upozorili su nas žitelji Štinjana koji se tamo godinama kupaju.

Obilaskom smo se i sami uvjerili da je smeće, doduše, pokupljeno u vrećama i da su vreće na tri kupa, ali i dalje stoje uokolo, pa čak i u tvrđavi nadomak Štinjana i nejasno je zašto se organizator nije pobrinuo odvesti ih na smetlište.

Usto, uokolo je razbacana i slama, koja je vjerojatno služila kao podloga posjetiteljima. S obzirom na požarnu sezonu, kada je dovoljna tek iskra da sve plane, trebalo ju je doista pokupiti. Doduše, nije ništa veća prijetnja od suhe trave koje je uokolo poprilično, ili suhih borovih iglica, ali zašto čekati da se nešto dogodi kada je potrebno samo malo bolje organizacije. (Piše Goran ROJNIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU 


Podijeli: Facebook Twiter