Valjda ne moramo dati Inu za ulazak u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hoce li Vlada šutke dozvoliti MOL-u da stekne vecinski udio u Ini ne bi li osigurala potporu Madarske za dovršetak pregovora o ulasku u Uniju?

Tu je dilemu na konferenciji za novinare postavio šef SDP-a Zoran Milanovic upozoravajuci na cinjenicu da ponuda MOL-a za kupnju dionica Ine od malih dionicara stiže neposredno prije madarskog preuzimanja predsjedanja Unijom.

- MOL nije madarska državna kompanija, štoviše madarska država nema dionice u njemu, ali MOL jest madarska kompanija, a ozbiljne države štite interese strateških kompanija. Delikatno je što Madarska preuzima predsjedanje Unijom u prvoj polovini iduce godine, baš u periodu kada Hrvatska, uz potporu predsjedateljice, treba dovršiti pregovore s EU-om.

Nadam se da te dvije stvari - ulazak u EU i MOL-ova ponuda, nisu organski povezane i da jedna ne uvjetuje drugu - rekao je Milanovic.

Šef najjace oporbene stranke Vladu je prozvao zbog izostanka i kašnjenja s reakcijom na MOL-ov potez, iako je i sam reagirao cetiri dana nakon MOL-ove ponude.

- Od ponude MOL-a malim dionicarima za otkup dionica, koja je došla još prije nekoliko dana, gledamo kako Vlada spava i ne radi ništa, ministri daju kontradiktorne izjave: ministar gospodarstva kaže da je ponuda MOL-a legitimna kao da uopce nije ministar u hrvatskoj Vladi nego clan udruge poslodavaca, i to u Madarskoj ili Njemackoj. Drugi ministar, ministar financija, kaže pak da je to udarac ispod pojasa. A premijerka šuti - konstatirao je Milanovic.


Podijeli: Facebook Twiter