Valerio Scanu pobjednik 60. Sanrema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobjednik jubilarnog Sanrema, šezdesetog po redu talijanskog festivala zabavne glazbe, je mladi Valerio Scanu s pjesmom "Per tutte le volte che". Na drugo se mjesto plasirao trio Pupo, Emanuele Filiberto di Savoia i Luca Canonici sa skladbom "Italia amore mio", a treci je Marco Mengoni koji je izveo pjesmu "Credici ancora".

Prvi put u šezdesetogodišnjoj povijesti sanremskog festivala, u trenutku finalne veceri kad su proglašena tri izvodaca koja ce se boriti za prvo mjesto medu kojima su bili omraženi princ Emanuele Filiberto di Savoia, operni pjevac Luca Canonici i pjevac Pupo, festivalski orkestar zgužvao je i pobacao partiture, a u publici u Teatru Ariston i u sala stampa i protestiralo se povicima "Sramota!".

Protesti su se nastavili i na ulici pred Teatrom Ariston nakon festivala te prilikom dolaska pobjednika na konferenciju za novinare.

U kategoriji Nuova generazione pobijedio je Tony Maiello s pjesmom "Il linguaggio della resa". Nagradu kritike "Mia Martini" koju dodjeljuju akreditirani novinari u kategoriji Artisti dobila je Malika Ayane za pjesmu "Ricomincio da qui", a u kategoriji Nuova generazione Nina Zilli s pjesmom "L'uomo che amava le donne.

Devedesetjednogodišnja Nilla Pizzi dobila je nagradu Citta' di Sanremo kao prva pobjednica festivala 1951. godine kad je trijumfirala s pjesmom "Grazie dei fior".

Pobjednik Valerio Scanu prošlogodišnji je drugoplasirani u glazbenom reality showu "Amici", a treceplasirani Marco Mengoni je ovogodišnji pobjednik glazbenog reality showa "X-Factor".

Ni na ovogodišnjem Sanremu, dakle, nije nedostajalo skandala. Nakon što je Carla Bruni odbila sudjelovati na festivalu zbog pjesme o njoj i Sarkozyju, to je umalo ucinila i kraljica Rania od Jordana. On je naime smatrala da program u kojem sudjeluju burleskna striptizeta Dita von Teese i plesacice pariškog Moulin Rougea nije dostojan pojavljivanja njezinog kraljevskog visocanstva.

Ocito je da se u borbi za gledanost na Sanremu ne biraju sredstva, no i dosad je svako festivalsko izdanje bilo popraceno skandalima tako da su oni vec njegov sastavni dio.


Podijeli: Facebook Twiter