Valery Švigir peta na 50 ledno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treceg dana natjecanja na juniorskom Europskom prvenstvu u plivanju u 50-metarskom bazenu koje se do nedjelje održava u Beogradu, preliminarni nastup na ovom natjecanju imala je pulska reprezentativka Valery Švigir, 16-godišnja clanice pulske Arene.

U utrci na 50 metara ledno, prvoj od tri sprinterske za koje je prijavljena na ovom prvenstvu, Švigir je zauzela peto mjesto, s tim da je dvaput, u polufinalu i finalu, rušila juniorski državni rekord u toj disciplini u velikom bazenu. Broncano odlicje izmaknulo joj je za svega pet stotinki.

U jutarnjim kvalifikacijama isplivala je drugo vrijeme - 29.61, vrijedno 763 boda, a u poslijepodnevnom dijelu programa u finale se plasirala s petim rezutatom u poluzavršnici, s još boljim vremenom - 29.41 (778 bodova), cime je "srušila" dosad najbolje juniorsko vrijeme na 50 metara ledno u Hrvatskoj (29.54), koje je 2002. isplivala Sanja Jovanovic. Novi rekord Valery Švigir trajao je nešto više od sat vremena, do finalne utrke koju je isplivala još brže, za 29.28 sekundi (789 bodova).

U subotu bi Švigir trebala nastupiti na 50 metara slobodno, a u nedjelju, zadnjeg dana EP-a, na 50 metara delfin.
Lani je Švigir kao mlada juniorka nastupila na juniorskom EP-u u Helsinkiju. Tamo je najzapaženiji plasman ostvarila u utrci na 50 metara delfinovim nacinom, koju je okoncala na sedmom mjestu. Na 50 metara ledno je bila 12, a na 50 slobodno lani je bila 36. juniorka Europe.


Podijeli: Facebook Twiter