Valentinovo: Ljubavna kuhinja


Medeni mjesec, pojesti poljupcima, srcolike ili mesnate usne… brojnim svakodnevnim izrazima nesvjesno, ali slikovito ukazujemo na tajnu vezu između ljubavi, erotike i hrane. U početku, kad su se susreli Adam i Eva, bila je to jabuka. Pjesnici su već u antičko doba opjevali brojne namirnice koje, navodno, imaju moć istaknuti ljubavničke kvalitete.

Za Grke su tako cijenjeni bili i danas popularni tartufi, morski plodovi i riba, ali i med, jaja te češnjak koji, u malim količinama i dobro metaboliziran, ostavlja na tijelu lagani miris – podsjetnik na onaj nakon seksualnog odnosa.

Eksplicitniji su Rimljani na popis dodali genitalije magarca, jelena i vuka – divljih životinja koje su za njih bile simbol muškosti. Golubov mozak korišten je u Srednjem vijeku, dok su uzdanice nesigurnih ljubavnika na dalekom istoku testisi tigra, peraje morskog psa i rog nosoroga.

Mnogi tvrde da seksualnih stimulansa iz smočnice zapravo nema, dok pojedina otkrića govore u prilog suprotnoj tezi. U svakom slučaju, čak i znanost priznaje da neka hrana sadrži stimulirajuće tvari i one koje poboljšavaju cirkulaciju krvi. Tako su se među afrodizijacima našli, primjerice, crvena ljuta papričica, peršin i bašelak. Posebna je priča celer, dijelom zbog svog oblika, a dijelom zbog činjenice da djeluje stimulirajuće na nadbubrežnu žlijezdu i sadrži steroidne hormone, slične feromonima koji su za ljude (i druge životinje s osjetilom njuha) pravi zov na reprodukciju. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter