Valentina Gecaj oslobođena optužbe za ubojstvo muža

Valentina Gecaj zaplakala je nakon izricanja oslobađajuće presude (arhiva/D. ŠTIFANIĆ)
Valentina Gecaj zaplakala je nakon izricanja oslobađajuće presude (arhiva/D. ŠTIFANIĆ)

Odlučujući o žalbi pulskog Županijskog državnog odvjetništva na oslobađajuću presudu suca Županijskog suda u Puli Zdravka Garića, Vrhovni sud Republike Hrvatske odbacio ju je te je tako presuda kojom je Valentina Gecaj (34) iz Kaštelira oslobođena optužbe za ubojstvo supruga Samija Gecaja (45) u obiteljskoj kući u Kašteliru 27. listopada 2009. godine postala pravomoćna.

Valentina Gecaj, majka troje maloljetne djece, prvotno je bila optužena za tzv. obično ubojstvo, da bi tijekom postupka državno odvjetništvo izmijenilo optužnicu tereteći je da je počinila ubojstvo na mah. Teretilo ju se da je ubojstvo počinila u stanju snažnog afekta nakon što ju je suprug udarao u trbuh i prijetio da će je unakaziti kamenom umotanim u ručnik ako mu ne otkrije ime ljubavnika.

U završnim govorima zastupnica optužnice zamjenica županijske državne odvjetnice Mirjana Zenzerović istaknula je da je nesporno da je Valentinu suprug Sami zlostavljao, no njen život nije bio ugrožen, odnosno ubojstvom Samija Gecaja Valentina je htjela izaći iz lošeg braka.

Obrana je pak isticala da je Valentina godinama živjela u paklu, a pokušala je i suicid. Njezin branitelj Predrag Jošanović sudskom je vijeću u završnom govoru rekao da je Valentini suprug pred njezinim roditeljima razbio staklenu čašu o glavu, često se sukobljavao izvan kuće, pucao iz pištolja, tukao se, a samo je jedno od troje njihove djece priznavao kao svoje.

- Ona je samo spašavala živu glavu, a i živote svoje djece. Cijeli događaj u njihovoj kući trajao je tri sata, a i vještak psihijatar posvjedočio je da je ona u tom momentu bila apsolutno uvjerena da će, ako u roku od dvije minute ne kaže ime nepostojećeg ljubavnika, biti ubijena, rekao je Jošanović, držeći da je Valentina Gecaj postupala u nužnoj obrani.

Valentina Gecaj se trenutno nalazi u Švicarskoj, zajedno s djecom. (piše Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter