Valentić HDZ-ov kandidat za predsjednika Republike?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivo Josipović nalazi se u poziciji kao Stjepan Mesić 2004., gotovo jedina je dvojba hoće li već u prvom izbornom krugu osigurati još pet godina u Uredu predsjednika ili će po to morati ići u drugi krug. Ivo Sanader se prije deset godina pomirio s tim da nema kandidata koji bi mogao nauditi Mesiću pa mu je, bez ikakvog imperativa, suprotstavio Jadranku Kosor. Ona je na kraju uspjela ući u drugi krug, gdje je uvjerljivo poražena.

Tomislav Karamarko, za razliku od Sanadera, unatoč favoriziranom Josipoviću ima ozbiljne ambicije, barem tako javno govori. Nakon što na zadnjim predsjedničkim izborima HDZ nije imao kandidata u drugom krugu, Karamarko tvrdi da će njihov čovjek ovaj put sigurno pobijediti.

- Naš kandidat bit će pobjednički, budite u to uvjereni. Bit će to osoba s puno atributa, a njezino ćemo ime objaviti oko izbora za EU-parlament, izjavio je Karamarko gostujući na Hrvatskom radiju.

Istovremeno, u najjačoj oporbenoj stranci proširila se informacija da se pregovara s Nikicom Valentićem ne bi li prihvatio predsjedničku kandidaturu, pokušao pobijediti Josipovića i nakon 15 godina i Franje Tuđmana vratio HDZ na Pantovčak. Nekadašnji premijer rekao nam je da su za to male šanse, ali nije sasvim otklonio mogućnost da bude HDZ-ov kandidat.

- Moram priznati da je do mene posredno došlo da se računa sa mnom u toj ulozi. Ali, nikakvih službenih razgovora nisam imao. No, kad bi mi HDZ ponudio da, kao čovjek koji se uvijek zalagao za hrvatsko zajedništvo, budem kandidat za predsjednika, što je za mene iznimno časna dužnost, svakako bih o tome razmislio. Dakle, ne isključujem to, ali ipak je to na razini teorije. Izvan politike sam 20 godina, ja sam u HDZ-u običan redov, ističe Valentić.

Ocjenjuje da je logičnije da HDZ ide s kvalitetnim kandidatom između 40 i 50 godina starosti, a uvjeren je da takvih u stranci ima "deset do 20".

- HDZ sigurno može imati respektabilnog kandidata, informatički pismenog, sa znanjem stranih jezika iz upravo te dobne skupine. To je otprilike generacija Andreja Plenkovića. U svakom slučaju, naš predsjednički kandidat mora promicati ideju da u politici nema neprijatelja, zaključuje Valentić.

Grabar Kitarović više "nije aktualna"

Tomislav Karamarko u ponedjeljak je u Splitu komentirao podatak iz ankete agencije Promocija plus, po kojem bi za Kolindu Grabar Kitarović danas glasovalo 27 posto birača.

- Gospođa Kolinda, a da još nije rekla ni "a", već ima vrlo visoki rejting, ustvrdio je Karamarko, koji nije želio reći je li o ovoj temi razgovarao s pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a. No, visoki stranački dužnosnici sigurno su s njom o ovome pričali, jedno se vrijeme činilo da bi Kolinda Grabar Kitarović zaista mogla ući u utrku s Josipovićem, čak je i sama to signalizirala kroz medije, ali, po svemu sudeći, ta opcija više nije aktualna.

- Mislim da je to definitivno propalo, kazao nam je visokopozicionirani HDZ-ovac. Na tom je tragu i jučerašnja izjava Kolinde Grabar Kitarović. "Za mene se ništa nije promijenilo. Upravo sam se vratila iz Gruzije i radim svoj posao, a s rezultatima anketa nisam upoznata. Ne znam tko me uopće ubacuje u predsjedničke ankete", rekla je za Tportal nekadašnja ministrica vanjskih poslova. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter