Vale: U suradnji s Vladom gradit ćemo turistički kamp u barbanskoj uvali Blaz

Monika Udovičić i Aleksa Vale (M. RIMANIĆ)
Monika Udovičić i Aleksa Vale (M. RIMANIĆ)

Monika Udovićić HDZ-ova kandidatkinja za županicu Istarske županije na konferenciji za novinare istakla je važnost razvoja turizma.

- Turizam u ukupnom udjelu BDP-a iznosi 18 posto, što dovoljno govori o njegovoj važnosti za naše gospodarstvo i identitet, ali i promociju naše zemlje, istakla je Udovičić, dodajući kako je tijekom uskrsnih blagdana u Hrvatskoj ostvareno 117.288 dolazaka i 399.921 noćenja. Ove brojke pravi su pokazatelj da Hrvatska ima što ponuditi i izvan glavnog djela turističke godine, te da postaje sve prepoznatljiva kao cjelogodišnja destinacija.

Također je naglasila da Istra treba postati 365 destinacija. Za to, nastavila je postoje sjajni preduvjeti, a to su kulturni turizam, gradovi i mjesta s bogatom kulturno-povijesnom ostavštinom, ali i prirodnim ljepotama. To su elementi koje Istra nije uspjela valorizirati i pomoću njih privući turiste izvan turističke sezone.

- Kulturni turizam ne poznaje godišnje doba te nema opravdanja za izostanak pred i post sezone. Nedovoljno se nudi aktivni odmor, nedostaju rekreativni i sportski sadržaji, a gastro turizam, zdravstveni turizam i lovni turizam, mogu privući dodatan broj gostiju izvan sezone. Problem turističke sezone je radna snaga, posebno kvalificirana radna snaga, stoga su nužna ulaganja u obrazovni sustav, kako bi oni koji rade u uslužnoj djelatnosti, u kontaktu s gostima i turistima bili na što većoj razini kvalifikacije i usluge, kaže ona.

Udovičić pozdravlja mjere, popularno nazvane Od mjere do karijere o zapošljavanju sezonaca. Posebno onu koja se odnosi na stalne sezonce.

Aleksa Vale, kandidat HDZ-a za načelnika Općine Barban istaknuo neravnomjernu razvijenost istarskog turizma. "Master plan turizma Istarske županije 2015. - 2025. predviđa ravnomjeran razvoj Istre, no istočna obala Istre, izuzev Rapca, u dužini od preko 200 kilometara u potpunosti je nerazvijena", kaže Vale i dodaje kako će HDZ Istarske županije poticati razvoj turizma u svim općinama uz istočne obale Istre, konkretno, pobrinut će se da se uz potporu Vlade u funkciju stavi neaktivna državna imovina, te da općine Kršan, Raša, Barban, Marčana i Ližnjan, uz Labin, u svojim prostornim planovima predvide turističke kapacitete i sadržaje kako bi najefikasnije razvijali svoje sredine.

- Sukladno tome, HDZ Barbana pokreće u suradnji s Vladom projekt gradnje turističkog kampa u barbanskoj uvali Blaz, a uz manju komunalnu lučicu to će utjecati na povećanje prihoda barbanskog proračuna. Na kraju, Vale poručuje kako je razvoj cilj svih političkih opcija, stoga treba zajednički pristupiti razvojnim procesima jer to je jedini put razvoja naše Istre. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter