Valdebek: Radovi u svibnju spriječit će poplave

Njiva kraj igrališta postaje jezero duboko i do tri metra
Njiva kraj igrališta postaje jezero duboko i do tri metra

Samo jučer do podne cisterne Herculanee čak su tri puta praznile šahtove ispod dviju neuseljenih zgrada Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u Ulici Jasne Crnobori u Valdebeku o kojima smo nedavno pisali.

Protekli tjedan šahtovi su pražnjeni čak šest puta. Koliko se vode slijeva u njih zorno govori podatak da se svaki puta isisa oko 12 kubika vode. Ovog puta, čak je odštopavan odvod podno rešetki te veliki šaht koji dosad nije bio problematičan.

- Šahtovi i odvodi za oborinske vode kraj garaža i ispod zgrada svako toliko zaplivaju. Događa se to svake zime, ali nikad ovako kao sada. Prosječno odštopavanje, odnosno usisavanje oborinskih voda obavljalo se dosad jednom mjesečno, ali ove zime situacija je iznimna. Nešto tu ne štima. Primjećujem da je poplavljivanje intenzivnije otkako se u blizini počelo s gradnjom kanala za oborinske vode, kaže nam Denis Buršić, županijski sindikalni povjerenik koji brine o održavanju zgrada, te ih iz tog razloga redovno i obilazi.

Osim ovih još uvijek neuseljenih zgrada, plavi i cijela ulica do te mjere da djeca ne mogu pješice u školu jer se jezero napravilo nasred ceste. Ipak, najveće je iznenađenje jezero koje se skriva na njivi iza tamošnjih vrtova, u neposrednoj blizini Valdebečkog igrališta. Ondje se, pak, slijeva sva voda iz Valdebeka, s Medulinske ceste, tako da za većih kiša ondje bude vode duboke i do tri metra.

Od mještana saznajemo da vlasnik parcele pokušava ublažiti situaciju dovoženjem šute i zemlje, no bezuspješno, jer se vjerojatno radi o najnižoj točki u naselju.

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Valdebek Massimo Brajuha pojašnjava da je trenutno u fazi izgradnja dionice od kanala Pragrande do križanja ulica Jasne Crnobori i Ivančićeve. Dovršetak je planiran do početka svibnja, a nakon toga ide rješavanje problema s poplavama za stanare u Ulici Jasne Crnobori.

Radovi na sljedećoj dionici, od spomenute ulice i Ivančićeve ulice do Premanturske ceste počet će 1. ožujka s planiranim dovršetkom do kraja svibnja. Zadnja dionica od kanala Pragrande do Medulinske ceste je predviđena za jesen, a ta je i najzahtjevnija zbog blizine okolnih objekata, kaže Brajuha. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter