Valdebek i Monte Magno najhladnijeg jutra bez struje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najhladnije jutro u ovoj godini brojni su stanovnici Valdebeka i Monte Magna docekali bez elektricne energije i zabundani proveli noc.

Razlog je, kako smo saznali, kvar u jednom kablu, zbog kojeg su cak cetiri trafostanice u toj zoni bile neupotrebljive, a nekoliko stotina kucanstava ostalo je bez struje. Tijekom srijede ujutro dio naselja bio je prikopcan na agregat od oko 400 kilovata koji je mogao zadovoljiti tek dio potreba, a kvar je popravljen oko 14 sati.

- Vjerujem da je do oštecivanja kabela došlo uslijed nedavnih kopanja u tom dijelu, ali još uvijek nismo u potpunosti sigurni. Cinjenica je da su cetiri trafostanice van funkcije i da smo samo na jednu prikopcali agregat koji ce barem malo pomoci dijelu stanovnika tog podrucja.

Problem je što smo nocas, kada smo tražili gdje je mjesto kvara, utvrdili da cemo morati kopati pa smo te radove ostavili za dan. Istina je da sumnjamo na moguce krivce za oštecivanje kabela i sigurno cemo, kada budemo sigurni, sve prijaviti policiji i zatražiti naknadu štete od tog izvodaca radova, rekao nam je direktor Elektroistre Davor Miškovic.



Nismo mogli niti zvati telefonom

A da stanovnicima tog dijela grada doista nije bila nimalo laka noc, potvrdili su nam i sami. Kako nam je ispricao Duško Andelkovic, oni u svemu ovise o struji.

- Imam centralno grijanje, ali ga ne mogu upaliti bez struje. Zato sam jutros ukljucio plinski štednjak i tako grijao ruke na plameniku. No, još za mene je lako, ja sam izašao vani, pilio drva i tako se na suncu zagrijao i pregrijao, ali ima nepokretnu suprugu koja je imala dva moždana udara i ne znam kako bi se ona mogla ugrijati. Ne mogu je tako ostaviti. Osim toga ne radi mi niti telefon, a nekada nije bilo tako jer nismo toliko ovisili o struji kao sada, ispricao nam je Andelkovic.

Dodao je da mu nije jasno što se zapravo dogodilo jer je vidio da su kuce nešto niže od njegove oko 9 ujutro dobile struju.

- Mislim da oni po noci nisu uopce tražili kvar, nego odmah ujutro. Kada pukne cijev od vode, odmah idu na teren i popravljaju kvar, a ovi su cekali dan, rekao je Andelkovic.



Ostali i bez "Larinog izbora"

I Veljko Zubic, žitelj Valdebeka, kaže da je bez struje ostao u utorak nešto iza 20 sati. Iako su pokušavali sami doznati u Elektroistri što je uzrok, kažu da je bilo zauzeto, a potom je HEP-ov telefon za hitne intervencije bio iskopcan.

Kaže da ima centralno na naftu, ali ga ni on bez struje ne može ukljuciti. No za grijanje se nekako i snalazi, ali ga brine što ce biti sa škrinjama i frižiderima i zamrznutim stvarima.

- Mislim da su to zeznuli oni što su kopali glavnu cestu, ali sada imamo struje, mislim da su je svi i dobili, rekao nam je Tomislav Lendic, ne znajuci da je samo dio naselja prikopcan na agregat i da privremeno iz njega dobivaju struju, poput njega.

- Ma mislim da nisu ni trebali stavljati agregat, izdržali bismo preko dana bez struje, a ovako samo zagaduju zrak jer on radi kao auspuh. Što se grijanja tice, mi koristimo drva pa mi za to nije potrebna struja, ali smo se odmah zavukli u krevet, pod deke, da se ugrijemo. Žena nije sinoc mogla gledati "Larin izbor" što je možda i najveci problem, u šali nam je rekao Lendic.

Ni Lidija Rojnic nije imala problema s grijanjem jer se ne grije na struju, vec na drva, ali ju kvar nije iznenadio.

- Ne bih ulazila u probleme zašto je do kvara došlo i tko je kriv jer znam da uvijek može doci do nepredvidenih situacija, a posljedicno i do kvara. Izdržat cemo, ustvrdila je Rojnic.

Bez elektricne energije tijekom noci s 20. na 21. prosinca bili su i žitelji Medulinske ceste do Boškarice, a iako su svi imali problem s grijanjem u vrlo hladnoj noci, još veci problem su im bile namirnice koje su, uoci fešti, pretrpale zamrzivace.


Podijeli: Facebook Twiter