Valbonaša: Izgorio traktor od pola milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U naselju Valbonaša tik uz Premantursku cestu, koje spada u opcinu Medulin, u subotu je oko 19 sati u požaru potpuno izgorio traktor vrijedan više od pola milijuna kuna u vlasništvu poljoprivrednika A. P. (37). Traktor je planuo ispred kuce vlasnika, a požarište je do onedjeljka poslijepodne, kada su na ocevid stigli vještaci Centra za forenzicna ispitivanja, istraživanja i vještacenja Ivan Vucetic iz Zagreba, cuvala policija.

Vlasnik traktora A. P. rekao nam je da je u subotu radio u polju do 12 sati. Traktor od tada pa do nešto prije 18 sati, kada su njime on i njegov otac krenuli prema kuci s Medulinske ceste, nije bio u pogonu.

- Otac i ja došli smo kuci tim traktorom i parkirali ga ovdje gdje i sad stoji. Otišli smo na veceru, a ubrzo se cula neka eksplozija i izašli smo van. Imali smo što vidjeti. Vani je bila buktinja. Vatra je plamtjela dva metra iznad traktora. Bilo je puno dima. U spremniku je bilo sigurno oko 130 litara goriva. Vatrogasci su požar ugasili pjenom. Nikad s njime nije bilo nikakvih problema. Traktor je star samo godinu i pol dana. To je massey ferguson od 160 konjskih snaga i cijena mu je oko 70.000 eura bez PDV-a. Samo ovaj prikljucak koji se sada nalazi na njemu stoji 10.000 eura, rekao nam je A. P.

A. P. i njegov otac, koji žive od poljoprivrede i uzgoja stoke, kazali su nam da ne znaju što ce dalje. Rekli su nam da je traktor kupljen putem kredita, a osim toga uložili su mnogo i u opremu koja se iskljucivo može samo na njega prikljuciti. Još je veci problem što traktor nije imao osiguranje za slucaj požara.

Do zakljucenja teksta iz policije nismo dobili službene informacije o uzroku požara, odnosno je li rijec o tehnickom kvaru na elektroinstalacijama, ili je požar podmetnut.

Inace, prilaz do imanja na kojem je traktor bio parkiran nije ograden. Naime, do tog se mjesta lako može doci s Premanturske ceste, a u neposrednoj se blizini nalazi i borova šuma.


Podijeli: Facebook Twiter