Valbandonsko igralište još uvijek ilegalno

Zbog nogometnog igrališta u Valbandonu općinari idu u Zagreb (M. ANGELINI)
Zbog nogometnog igrališta u Valbandonu općinari idu u Zagreb (M. ANGELINI)

Dugotrajan postupak rješavanja statusa nogometnog igrališta u Valbandonu bio je jedna od glavnih tema aktualnog sata protekle sjednice fažanskog Općinskog vijeća. Je li moguća legalizacija tog igrališta, pitao je Ivan Marčeta (IDS). Načelnica Ada Damjanac rekla je da je legalizacija bila preporuka arhitekta, no nogometno igralište po zakonskim odredbama o legalizaciji nije građevina koja bi mogla biti legalizirana. Budući da klasična legalizacija nije moguća, traže se novi modeli da se status igrališta ozakoni, dodala je.

Po riječima donačelnika Radomira Koraća, napravljen je geodetski snimak da bi se ozakonio bar dio objekata na igralištu.

- Postoji li krajnja mogućnost da se taj objekt sruši jer se četiri godine radi na legalizaciji, pitao je Marčeta. Zemljište je u vlasništvu države, odgovorio je Korać te predložio da netko od vijećnika s vodstvom Općine otiđe u Zagreb, u Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), ne bi li se razgovaralo o statusu igrališta.

- Neka ide po jedan vijećnik iz svake stranke, idemo na razgovore dok se to ne riješi, jer ovako dalje više ne ide, rekao je Korać. Stoga je Marčeta predložio osnivanje peteročlane komisije koja bi otišla na pregovore u AUDIO, što su prihvatili i Damjanac i predsjednik vijeća Damjan Milekić.

Koliko je u Općinu stiglo zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, pitao je Nikša Ristić (SDP). Općinska komisija obišla je više od 60 objekata, a u Općinu već stižu rješenja o izvedenom stanju i zahtjevi mještana za legalizaciju. Rok prijave je do lipnja sljedeće godine, navela je Damjanac. Mitar Gavočanov (SDP) u ime komisije rekao je da je više od 80 posto mještana spremno legalizirati svoje objekte. Na pitanje Marija Predana (SDP) kakvo je punjenje općinskog proračuna, Damjanac je odgovorila da je punjenje veće od 80 posto, što je dobar rezultat.

Fažana je bila među prvim jedinicama lokalne samouprave koja je donijela program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, rekao je Marino Piljan (IDS) te dodao da je bilo upita mještana za parcele, ali nijedan natječaj nije realiziran. Zbog čega je to tako, pitao je. "Pitanje treba uputiti Ministarstvu poljoprivrede i AUDIO-u", rekla je Damjanac. Općina im je, po njenim riječima, slala dopise s katastarskim česticama i zahtjeve mještana, no zbog premalih parcela nisu htjeli raspisati natječaj. Parcele su male, navodi, zbog suhozida koji ih omeđuju, a oni su zakonom zaštićeni pa se zemljišta ne mogu okrupniti. Stoga je Općina tražila da područje Fažane bude izuzetak, no natječaji su do daljnjega zamrznuti, rekla je Damjanac. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter