Valbandonski zid placa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zid, ciju je fotografiju objavio Glas Istre, izgraden ispred kuce u valbandonskoj Ulici Lavanda kao brana od buducih poplava koje bi mogle ponovno zadesiti ovo mjesto, nepoznati je grafiter nazvao "Zid placa".

Možda ce natpis, po uzoru na istoimeni mnogo poznatiji jeruzalemski zid, pomoci ispunjavanju želje mještana da ih ponovno ne zadesi elementarna nepogoda poput one 25. rujna. U obilnim kišama koje su tada pogodile južnu Istru najviše je stradala upravo opcina Fažana, u kojoj je prema neslužbenim procjenama palo cak 200 litara kiše po cetvornom metru.

Bujice su, podsjetimo, na imovini mještana prouzrokovale štetu koju je opcinsko povjerenstvo procijenilo na više od 17 milijuna kuna, a za to podrucje istarski župan Ivan Jakovcic proglasio je elementarnu nepogodu.

Iznimno jake kiše pogodile su tada i Pulu, a iako je bilo nešto manje padalina nego na podrucju Fažane, one su uzrokovale oštecenja na zidovima kuca, namještaju i drugim stvarima koje su bile smještene u podrumima i prizemnim dijelovima zgrada.

Najveci broj oštecenih javio se s podrucja mjesnih odbora Štinjan i Veli Vrh. Kako smo saznali iz odsjeka za informiranje Grada, na Velom Vrhu štete je prijavila 41 osoba, iz Štinjana 32, a iz drugih dijelova grada stigle su još tri prijave.

Pulsko povjerenstvo za procjenu šteta sastat ce se sljedeceg tjedna kad ce poceti s procjenama. Nakon zbroja ukupnog iznosa štete moci ce se govoriti i o eventualnim mogucim obeštecenjima, navode u Gradu Puli.


Podijeli: Facebook Twiter