Valbandonski lokva kup nažalost održan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nadanja mještana Valbandona i njihovih prijatelja, zaljubljenika u jedrenje, da regata u Veloj vali nece postati tradicionalna, ipak se nisu ostvarila. Kako su i sami istaknuli, nažalost je ipak održana Druga po redu ilegalna avanturisticka manifestacija Valbandic lokva kup, vodeno sportski spektakl usred Valbandona na jezeru koje nastaje nakon obilnijih kiša.

S obzirom na jaku buru koja je nemilosrdno mreškala površinu vale i ledila kosti, u subotu se na regati pojavilo tek osam natjecatelja i pokoji znatiželjni gledatelj, a jedrilicari su se dobro opremili za slucaj prinudnog plivanja.

- Prošle godine je to stvarno bila mala regata a sada je spektakl gdje spektakla ne bi smjelo biti. Mi zapravo i ne bi trebali biti ovdje kao ni ova silna voda, ali eto, tu smo, i potrudit cemo se dobro se zabaviti. Lani je bilo još gore, jedrilice i camce smo vezivali za susjedovu ogradu na balkonu nešto dalje od ovog mjesta s kojeg danas startamo, i ostaje nam nada da ova manifestacija zaista nece postati tradicionalna, rekao je Dean Del Bianco, predsjednik Prvog ilegalnog jedrilicarskog kluba HIJENA.





Veseli duh clanova kluba ocituje se vec i u samom nazivu koji znaci Hrabar Iskren Jakodobar Ekstreman (Elegantan) Napredan Asocijalan, a osnovne aktivnosti kluba su jedrenje, veslanje, pješacenje, grill, druženje i zborno pjevanje alla Becki djecaci, te najnovija aktivnost, kanuom po vodotocima Istre od 10 centimetara dubine na više.

Jedan od idejnih zacetnika ove regate "van pameti" je Igor Ivancic, mještanin Valbandona koji je na vlastitoj imovini više puta osjetio nemilost vodenih bujica koje se slijevaju tamošnjim ulicama za vrijeme jacih oborina. Evo kakve su bile njegove prognoze prije starta.

- Mislim da ce biti jako uzbudljivo jer je vjetar dosta jak, vidim da se neki natjecatelji neckaju ali svih cemo natjerati u vodu. Nakon nekoliko krugova po vali cilj nam je kod susjeda na drugoj strani obale koji ce nam pripremiti roštilj. Uglavnom, mislim da ce biti jako lijepo. Dobro je netko primijetio ranije da bi svi koji idu jedriti po ovom vremenu trebali pripremiti putovnicu, našalio se Ivancic.



Ruta za jedrenje u lokvi koja trenutacno na najdubljem mjestu doseže cak tri metra izgledala je otprilike ovako: prvo se ide desno do smokve, zatim lijevo prema dvije masline, onda do hrasta pa oko umjetne ade, naprijed do tri galeba i nazad prema obali. Iako su se na obali našla raznovrsna plovila, od gumenih djecjih camaca na napuhavanje i dušeka, preko malih jedrilica pa do gumenih motornih camaca, na koncu su zaplovila samo sigurnija plovila i otplovila uzbudljivu regatu bez ijednog prevrtanja.

Cijela manifestacija, baš kao što je osmišljena, protekla je u duhu ismijavanja vrlo ozbiljnog problema u Valbandonu, no sudionici su ipak komentirali kako je strašno imati podrume i dvorišta pod vodom koja bi, osim imovine, mogla ozbiljno ugroziti i zdravlje mještana.


Podijeli: Facebook Twiter