Valbandonska rotonda opet će postati mjesto okupljanja

Plato je dugo vremena bio zapušten i devastiran pod utjecajem mora
Plato je dugo vremena bio zapušten i devastiran pod utjecajem mora

Okrugli plato uz mali most u valbandonskoj lučici preuređuje se u arheološki punkt koji Turistička zajednica Fažane namjerava koristiti za organizaciju manjih zbivanja, pogotovo rimske tematike. Punkt, koji bi trebao biti gotov krajem svibnja, bit će sastavni dio Rimske staze Vasianum, turističkog itinerera kroz važnije antičke lokalitete na fažanskom području.

Godinama oštećivani plato pod djelovanjem mora, dio nekadašnje raskošne rimske vile, upravo je rekonsktruiran, a nakon saniranja antičkog zida te promjena kamenih poklopnih ploča, u njega se planira ugraditi replika mozaika izvorno pronađenom upravo na ovom mjestu. U sredini će biti postavljena i kamena dizajnerska klupa na čijem će se produžetku nalaziti i kopije još dvaju mozaika. S obzirom da su oni nađena nešto dalje, na području kampa Bi Village, njihove kopije neće biti ugrađene u samo tlo.

Suradnja s muzejom

- U sklopu ovogodišnjeg programa rada i financijskog plana, odlučeno je da se stavi jači akcent na kulturnim itinererima i to posebno prezentaciji rimske vile u Valbandonu. S Arheološkim muzejom Istre dogovoreno je da to napravimo kroz prezentaciju tri kopije mozaika koji su nekada originalno pripadali ovoj rimskoj vili, a danas su pohranjeni u Arheološkom muzeju, rekla je direktorica TZ-a Fažane Melita Peroković. Radove izvodi tvrtka Macuka iz Svetog Petra u Šumi, licencirana za rad na arheološkim lokalitetima, a glavni projektant je Zvonimir Vojnić iz pulskog Nesactiuma.

U ogradni zid rotonde uz more bit će "urezana" polja za dječje igre kakve su se igrale u doba Rima, a uz kompleks nalazit će se i edukativno-informativne ploče. Vrijednost investicije, uključujući izradu dokumentacije, tri kopije mozaika, rekonstrukciju, kao i izradu kamene klupe, je 290 tisuća kuna. Cijenu su naravno diktirali i strogi uvjeti koji se moraju zadovoljiti prilikom radova na vrijednim arheološkim lokalitetima.

- Željeli smo mozaike prezentirati upravo na mjestu antičke vile u valbandonskom zaljevu, te smo to uspjeli dogovoriti s Lučkom upravom Pula koja upravlja tim dijelom pomorskog dobra. S obzirom da se radi o zaštićenom arheološkom lokalitetu, samom izvođenju radova prethodila su arheološka istraživanja i izrada projektne dokumentacije pod nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, rekla je Peroković.

Od velebne rimske vile u valbandonskom zaljevu, koju je istraživao čuveni arheolog Anton Gnirs početkom prošlog stoljeća, danas nije ostalo mnogo, barem ne prepoznatljivih elemenata in situ. Jedan od njih je rotonda uz more, a zanimljivo je da ni ona ne odgovara originalu iz antike - izvorno nije imala puni kružni već polukružni oblik. Peroković nas je uputila na Izvještaj o arheološkom pregledu za potrebe izrade urbanističkog plana uređenja Bi Villagea Teodore Šalov u kojem se navodi da su za Gnirsovih istraživanja uz samu obalu pronađeni ostaci dvije velike polukružne prostorije polumjera oko 12 metara, od kojih je danas vidljiva samo ova o kojoj pišemo, dijelom konzervirana i dograđena.

Održavali plesnjake

Prema nekim informacijama, ta polukružna prostorija koju je Gnirs zbog izvornog oblika nazvao eksedrom, puni kružni oblik dobila je u austrougarsko doba, a stariji Fažanci i Valbandonci pamte da su se na tom platou desetljećima unazad održavali plesnjaci.

U antičko doba eksedra je predstavljala i posebno sagrađenu i povišenu nišu na velikom otvorenom prostoru namijenjenu javnom okupljanju, a aktualna će rekonstrukcija valbandonske eksedre biti svojevrsna prilika da ovaj dugo vremena zapušten i devastiran lokalitet i opet zaživi kao mjesto druženja mještana, ali i njihovih gostiju.

Rimska staza Vasianum

Potencijale rimske baštine TZ Fažane objedinila je u projektu Rimska staza Vasianum, a odnosi se na antičku tvornicu amfora u Fažani, rimsku vilu u Valbandonu, kompleks rimske uljare u Šuridi i rimsku cestu i centurijaciju. Preko projekta vode se i istraživanja rimske povijesti, zaštita nađenih artefakata, njihova obrada i prezentacija turistima… S obzirom da u Fažani nema muzejskog natkrivenog prostora, antičko se nasljeđe prezentira edukativno-interpretacijskim pločama s QR kodovima Virtualnog muzeja ulicama Fažane i Valbandona te manifestacijama Rimski Valbandon i Priče sa fažanske rive. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter