Valbandonska plaža mora ostati Valbandoncima

Mještani traže da se plaža izuzme iz obuhvata plana Bi Villagea (Neven LAZAREVIĆ)
Mještani traže da se plaža izuzme iz obuhvata plana Bi Villagea (Neven LAZAREVIĆ)

Javnom izlaganju druge ponovne javne rasprave o prijedlogu Urbanističkog plana uređenja turističke zone Bi Village odazvalo se tek troje mještana, a izostali su čak i predstavnici istoimenog kampa i naselja. Plan su im u podne u MMC-u predstavili predstavnici Općine i Arhitektonskog ateliera Deset, izrađivača UPU-a.

Ovaj se dokument prvenstveno donosi da bi se uskladili kapaciteti u odnosu na planove višeg reda i definirala detaljna namjena prostora. No, mještane su najviše zanimale margine plana, odnosno sve ono što je njime obuhvaćeno, a nije dio sadašnjeg kampa. Luciano Mušković iz Valbandona reagirao je na činjenicu da je komunalna valbandonska plaže i šetnica u obuhvatu plana, te da se iza toga u budućnosti krije mogućnost da ga prigrli turističko naselje.

Izuzeti plažu

- Našu plažu treba izuzeti iz ovog plana. Čim nešto stavite u plan Bi Village, oni će tu za koju godinu moći nešto i realizirati, rekao je Mušković.

- Istina je da je plaža u obuhvatu, ali to je zaštićena zona bez gradnje. Ona ostaje javna plaža, bez Općine nitko ništa tamo neće moći realizirati, odgovorila je načelnica Ada Damjanac. David Cvetko iz zagrebačkog Deset naveo je da se plan samo zove Bi Village, da je njegov obuhvat određen županijskim i općinskim prostornim planom te da su u njegovom obuhvatu i privatne parcele pa i dio MUP-ovog odmarališta, a da je plaža određena kao javna rekreativna zona s javnim pristupom. Mušković je inzistirao na tome da se u takvoj zoni mogu postavljati montažni objekti, koji bi zagušili prostor, da se ne može znati što će donijeti budućnost pa iz predostrožnosti treba izuzeti javnu plažu iz ovog dokumenta. Načelnica mu je sugerirala da podnese takvu primjedbu, ali da je za to potrebno mijenjati čak i županijski plan.

Bi Village, a čulo se to i jučer, godinama posluje sa znatno višim kapacitetima nego je dozvoljeno. Rečeno je da ima šest tisuća ležaja, mada je po dosadašnjoj dokumentaciji imao pravo na manje od tri tisuće. Prema novom UPU-u, naselje i kamp Bi Villaeg može raspolagati sa 4.700 ležaja u 244 smještajnih jedinica u naselju i 1.381 jedinica u kampu. Prisutni su izrazili sumnju da će takva odredba spriječiti Bi Village da i dalje raspolaže s prekomjernim brojem postelja, što se negativno odražava i na komunalnu infrastrukturu.

- Ako imate apartman za dvije osobe, a prijavite četiri, inspekcija će vam doći na vrata. No, to se u Bi Villageu ne događa. Zato je na institucijama, prvenstveno inspekcijama da odrade svoj posao. Općina nema ingerencija ni za to pa ni za kategorizacije, rekla je Damjanac.

Ne može ciglu okrenut

Marijan Rudan, čija se obiteljska kuća nalazi u obuhvatu UPU-a, ukazao je na nelogičnost da se u rekreativnoj zoni na općinskom djelu spominje "građevinska čestica". Cvetko je naveo da bez toga ne bi bila moguća ni izgradnja dječjeg igrališta, ali je dogovoreno da se podnese primjedba za izbacivanjem riječi "građevinska". Rudan je i nezadovoljan što se za niz objekata u njegovoj okolici navodi da imaju mogućnost rekonstrukcije, dok se za njegovu kuću određuje samo održavanje.

- Ne mislim graditi hotel od kuće, ali ovako ne mogu ni ciglu okrenuti. Želim samo iste uvjete kao i za ostale, rekao je. Damjanac ga je podržala i uputila da podnese primjedbu. Javna rasprava UPU-a turističke zone Bi Village otvorena je do 29. prosinca. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter