Valbandonska mega-čripnja nahranila 350 ljudi

Posjetitelji su guštali u mesnim i morskim delicijama
Posjetitelji su guštali u mesnim i morskim delicijama

Najbolje mesne čripnje napravile su ekipe Zaba, Euro i Meštri s Brijuna, a najbolji riblji timovi bili su Tavajin, Bunarina i Grota, koji su time osvojili prva tri mjesta u dvije kategorije na manifestaciji Valbandon ispod čripnje - 11. mediteranskom natjecanju u pripremi jela ispod peke, održanom u subotu predvečer na valbandonskoj plaži.

Mjesto održavanja fešte bilo je lako je naći - samo je trebalo slijediti "dimne signale" i miris zamamnih delicija koje su se krčkale ispod zvonolikih poklopaca. Za titulu majstora pripremanja čripnje nadmetale su se 24 ekipe iz južne Istre s ukupno 130 natjecatelja.

Ljubitelji tradicionalne istarske kuhinje došli su na svoje jer su se ispod žara pekli standardni specijaliteti poput divljači, boškarina, janjetine, teletine, svinjetine, ali i riba te morskih mekušaca i kruha, a bilo je i brodeta ispod čripnje, kao i kobasica u tijestu.

Brojni radoznali posjetitelji obilazili su majstore čripnje skupljajući recepte i male tajne majstora ovog zanata.

Posebna poslastica za posjetitelje bila je mega-čripnja - krumpiri i meso u pozamašnoj čripnji, jelo koje se cijelu subotu pripremalo ukopano u zemlju prekriveno hrpom užarenog ugljena. Kad je mega-čripnja zgotovljena, posjetiteljima je servirano oko 350 porcija ove delicije, po pristupačnoj cijeni od 30 kuna.

- Za mega-čripnju trebalo nam je po oko sto kilograma mesa i krumpira, oko 13 kilograma mrkve i četiri kilograma paprike. Četvrti put radimo mega-čripnju pa je to već postala tradicija. Ova čripnja se radi čitav dan, od jutra, u posudi koja je napravljena po narudžbi. Ovo je takozvani "havajski način" jer oni tako rade hranu, u zemlji, jer na taj način ne varira temperatura. Stavili smo teletinu, svinjetinu i junetinu i jelo je perfektno, rekao nam je jedan od glavnih kuhara mega-čripnje Dean Marković.

Druženje na valbandonskoj plaži trajalo je do dugo u noć uz Duo Magnoliju, sangria party, proizvođače istarskih gastro-proizvoda i suvenira, a sve je okrunio noćni vatromet s mora.

Bio je priređen i Festival lubenica te "LubenicArt", izložba i kreativna radionica izrade umjetničkih djela nastalih rezbarenjem lubenica, koje su umjetnici stvarali pred zadivljenim posjetiteljima.

Proglašene su i najuređenije okućnice općine Fažana. Najljepši balkon ima obitelj Vujasin iz Fažane, najljepši detalj fažanska obitelj Belas, a tri ravnopravne najljepše okućnice imaju obitelji Perković iz Šuride, Cvitić iz Valbandona i Grozdanić iz Fažane. Organizator manifestacije je fažanska Turistička zajednica. (piše i snimila P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter