Valbandonci od proljeća na novom "campu"

Zbog kiše i blata gradnja platoa na čekanju (Zvjezdan STRAHINJA)
Zbog kiše i blata gradnja platoa na čekanju (Zvjezdan STRAHINJA)

Infrastruktura za novo nogometno igralište u Valbandonu je postavljena, ali gradnja platoa, na koji će doći svlačionice, zapela je u blatu. Stalne obilne kiše usporile su radove u proteklih dva mjeseca, pa je rok za isporuku svlačionica iz veljače prebačen u ožujak.

- Radovi su otežani zbog kiše, a kada će plato biti izgrađen ovisi o vremenu. Nabavljene su svlačionice od tvrtke Jedinstvo iz Krapine, koja radi najbolje kontejnerske svlačionice, a dogovoreno je da čekaju do 10. ožujka za isporuku. To će biti svlačionice za domaće i gostujuće igrače, prostorije za upravu kluba, oružara, suce, sanitarije…, rekao je fažanski donačelnik Radomir Korać.

Mada vrijeme nije naklonjeno graditeljima, u Nogometnom klubu Valbandon '72 vlada optimizam s obzirom na razvoj ove lokalne trakavice. Treba podsjetiti da se ovo igralište počelo graditi prije osam godina, na državnom terenu bez njene suglasnosti i potrebne dokumentacije, te da se od tada nastoji igralište legalizirati i registrirati za natjecanja. Općina je u proteklih godinu, godinu i pol dobila zemljište od države, legalizirala "campo", a koncem 2015. dobila i suglasnost od države da infrastruktura kao i pristup "campu" iz ulice Lavanda provede preko njenog zemljišta.

- Konačno imam dojam da idemo prema kraju te priče. Što smo sve kao klub prolazili u ovih osam godina? Očekujem da će se na novom igralištu moći igrati već u travnju. Treba pokrenuti postupak registracije igrališta, da na teren izađu predstavnici nogometnog saveza i utvrde, s obzirom na rang lige u kojoj se natječemo, da li igralište zadovoljava uvjete, rekao je  predsjednik kluba Nikša Radišić.

Svih ovih godina NK Valbandon '72 bio je gost na domaćem terenu u MUP-ovom odmaralištu, a već godinama seniori, zbog neuvjetnog starog igrališta u uvali Runci, uz plažu, domaće utakmice 2. županijske lige jug igraju na fažanskoj Olivi.

Korać kaže da je Općina predvidjela na novom "campu" postaviti i reflektor, da bi igralište bilo iskorišteno i za kratkih zimskih dana, ali i da se mali turniri mogu igrati i u turističkoj sezoni u večernjim satima. To je, kaže Korać, u inozemstvu uobičajena turistička ponuda.

- Projektira se zapravo cijeli kompleks uz novo igralište, za sportske terene i društveni dom kojeg Valbandonci zaslužuju. Kada ga već nije moguće drugdje realizirati, dom će biti ovdje. Kompleks je u fazi projektiranja na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, navodi Korać. Razmišljanja u valbandonskom klubu su na istom tragu.

- Od ključne nam je važnosti da se ugradi i rasvjeta, jer uzalud nam i ovo igralište ako ga ne možemo koristiti u popodnevnim satima zimi. Klinci nam, s obzirom na školske rasporede, mogu imati trening tek nakon 17 sati, a tada je mrak. Lako će biti sada kada se produžuju dani, ali zimi ne možemo održavati treninge, poručuje Radišić.

NK Valbandon '72 okuplja stotinjak članova koji se aktivno natječu, raspoređenih u više uzrasta - do 9 godina, do 11 godina, pioniri kao najbrojniji i seniori, dok su juniori zbog generacijskog gapa trenutno nekompletni za natjecanja.

- Ove smo sezone dobro surađivali s NK Mladost, da sačuvamo i njihovu Olivu za natjecanja, pa su dolazili kod nas na treninge. Zato je i Valbandonu potrebno, uz novo igralište, još jedno polivalentno, betonsko ili s umjetnom travom, koje bi koristili rekreativci i mi za treninge. U suprotnom, u ovakvim kišnim uvjetima brzo ćemo ovo igralište uništiti s treninzima. Zato smatram da treba očuvati i staro igralište na plaži. Kada ovo novo bude završeno, u odmaralištu više ne moramo koristiti prostorije i plaćati najam, ali igralište treba sačuvati, zaključio je Radišić s čela valbandonskih nogometaša, koji zahvaljujući tom starom igralištu, nose nadimak "beach boysi". (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter