Valbandon: Zabrinjavajuća pojava novih droga

S dvodnevne regionalne edukacije o zloporabi droga
S dvodnevne regionalne edukacije o zloporabi droga

Dvodnevna regionalna tematska edukacija o suzbijanju zloporabe droga namijenjena sucima, državnim odvjetnicima, odvjetnicima i policijskim djelatnicima s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije počela je u srijedu u Valbandonu.

Tijekom edukacije čiji je cilj jačanje integralnog pristupa u provedbi kaznene politike suzbijanja zloporabe opojnih droga 60 sudionika upoznat će se s novim vrstama droga, njihovoj pojavnosti u Hrvatskoj i zemljama Europske unije, sustavu ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari, te radu PNUSKOK-a i policijskih uprava na suzbijanju međunarodnog krijumčarenja droga.

Bit će riječi i o novinama u kaznenom zakonodavstvu u domeni zloporabe opojnih droga s posebnim osvrtom na kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa tvari zabranjenih u sportu.

Broj novih spojeva droge svake godine progresivno raste. Lani ih je u Europi otkriveno 73, a u prva tri mjeseca ove godine čak devet. O posljedicama njihovog djelovanja na organizam nema puno pouzdanih informacija, a zabrinjava što imaju legalni status pa se mogu nabaviti putem interneta i u specijaliziranim trgovinama.

Rano upoznavanje s pojavom novih droga od velike je važnosti za suzbijanje njihove zloporabe, a u vezi s tim je i kazneno i prekršajno sankcioniranje počinitelja.

- Ovo je druga regionalna tematska konferencija. Prvu smo održali lani u Zagrebačkoj županiji, a do kraja godine planiramo održati još barem jednu, saznajemo od Sanje Mikulić, zamjenice ravnatelja vladinog Ureda za suzbijanje zloporaba droga koji edukaciju organizira zajedno s Pravosudnom akademijom i Ministarstvom unutarnjih poslova. (S. BODLAJ IVAŠIĆ; D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter