Valbandon: Poplavljene kuce pune blata i tuge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zahvaljujuci danonocnom radu vatrogasaca i gradana koji su na najugroženijim podrucjima uz Fažansku cestu i u Valbandonu premještali pumpe od kuce do kuce, vecina vode koja je u subotu rano ujutro zarobila to podrucje u nedjelju je bila ispumpana.

Nakon povlacenja vode ocajni stanari doživjeli su šokantno suocavanje s posljedicama: u podrumima, garažama i stanovima podovi i stvari prekrivene su blatom, vlaga se uvukla u sve što je dotakla, mnoge stvari završit ce na otpadu, a pitanje je hoce li se automobili uopce moci pokrenuti.

Ocajni i zaboravljeni

U ulicama Ulika i Lavanda u Valbandonu, kojima je u subotu u ranim jutarnjim satima tekla blatna bujica vode u pocetku visoka cak pola metra, mnogi su stanari placuci pokušavali ocistiti svoje stanove i dvorišta, osušiti unutrašnjost svojih vozila, pokrpati rupe koje su se stvorile na cesti i pred njihovim kucama, i malo je tko uopce bio raspoložen za razgovor.

"Otkud uopce pocet pricu o ovome što nas je zadesilo, ne znam. Ljudi su ljuti i nervozni, što je potpuno razumljivo. Nekima je još uvijek voda u stanovima, u okolici ima objekata u koje vlasnici uopce ne mogu uci, po stanovima su nam plivale žabe i sljepici, ima zaista svakakvih situacija.

Možemo sad tražiti sto krivaca i prstom uperiti u njih, ali cinjenica je da je Valbandon zapušten. Kompletna infrastruktura je nula, nemamo sustav odvodnje oborinskih voda, ne postoji niti jedan šaht za to, u što su se jucer uvjerili i vatrogasci koji su se probijali doslovno kroz rijeku s krampovima tražeci neki šaht da ga otvore.

Svi mi placamo komunalnu naknadu, pa se pitamo gdje odlaze ti naši novci. E sad je više necemo placati dokle god se infrastruktura ne riješi", rekao je vidno uzrujan Branko Herak s kojim su se složili i ostali mještani.

Najviše ih je pogodila cinjenica da su se danima unaprijed najavljivale velike oborine na ovom podrucju, a nitko ništa nije poduzeo, pa su tako vrece s pijeskom dobili tek u subotu kasno poslije podne kada više nicemu nisu služile. Smatraju da je u informatickom 21. stoljecu takvo što nedopustivo te da su bageri trebali vec u petak prokopati kanale, buduci da ova podrucja poplave prilikom svakog veceg pljuska.

Osim toga, bujica je iz cijele ulice odnijela kontejnere sve do valbandonske lucice, a nitko se, kažu, nije sjetio dovesti dvije, tri baje u koje bi mještani mogli baciti uništene stvari koje su odložili pred kucama. Zasmetalo im je i što su vidjeli u prolazu nacelnicu Adu Damjanac koja ipak nije našla za shodno zastati i porazgovarati sa svojim stanovnicima.

"Kretenska, neplanska, neorganizirana gradnja u Valbandonu kontra svih propisa jedan je od glavnih razloga ove katastrofalne poplave, a drugi je, na što smo takoder više puta upozoravali, poljoprivredna površina u blizini igrališta ciji je vlasnik prokopao kanale da se s njegove njive slijeva voda. I želio bih odgovoriti i gradonacelniku Mileticu koji je jucer izjavio na Fažanskoj da se cudi projektantima koji su projektirali tamošnje kuce: nisu oni krivi što se pet kuca gradi na zemljištu i infrastrukturi koji ne mogu ni jednu kucu primiti", kaže Herak.

Uništeni životni snovi

"Od subote ujutro smo na nogama, sat vremena smo samo odspavali i nastavili smo cistiti stan. U prizemlju imamo apartmane koji su nam prošle godine isto poplavili, tada su nam stradali podovi i kreveti, a pogledajte sada, sve je uništeno, tu je bila takva sila vode da to ne možete ni zamisliti. Auto je sav mokar iznutra", rekao nam je jedan stanar u Ulici Lavanda.

Ispred kuca vidjelo se raznoraznih stvari od kojih ce mnoge biti neupotrebljive, od tepiha i odjece, preko raznih dokumenata i knjiga do namještaja. Mještani isticu da su s vodom u stanove prodrla razna goriva i fekalije te ih zanima što i kako poduzeti da ne bi došlo do kakve zaraze ili bolesti.

"Kuca mi je puna blata. Lako je oprati podove ali kako ceš ocistiti druge stvari? Na nogama smo od tri sata od subote ujutro, supruga mi stalno place, ne znamo hoce li se proglasiti elementarna nepogoda niti da li ce nam itko nadoknaditi štetu. Stvarno sam se nadao da ce nakon prethodne poplave netko nešto poduzeti, ali evo…", kaže Igor Ivancic. (Napisala i snimila Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter