Valbandon ponosan na novi most

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon obavljenog tehnickog pregleda i primopredaje radova novi je valbandonski most, koji povezuje dvije obale lucice, napokon ušminkan, ureden, službeno u upotrebi i spreman za šetace, bicikliste i brodare.

- Iako još nije svecano otvoren, most je vec u upotrebi pa je Valbandon nakon starog mosta, izgradenog prije cetrdesetak godina, napokon dobio novi most na istom mjestu. Zamijenjen je novim jer stari više nije odgovarao sigurnosnim uvjetima, a zbog dotrajalosti je bio potencijalno opasan, rekao je upravitelj MUP-ovog odmarališta u Valbandonu Zoran Butkovic.

Na dijelu gdje se nalazi most, dodao je, ceste su elementarne nepogode pa su ga zimi nagrizali vjetar, valovi i padaline, a ljeti je bio izložen velikoj frekvenciji šetaca i kupaca. Prema podacima MUP-a, tijekom glavne sezone preko mosta prijede 2.500 turista dnevno. Zbog sigurnosti je stari most stoga bio neko vrijeme zatvoren, no izdržao je do zamjene novim.

Novi most izgraden je na temeljima starog te je dobio novi oblik, estetski izgled kao i funkcionalnost, sigurniji je i kvalitetnije izraden. Konstrukcija je izradena u industrijskoj zoni u Galižani. Dug je 32, a širok 2,5 metara. Elipsastog je oblika te nema više stepenice pa je funkcionalan i siguran za osobe s invaliditetom, majke s djecom u kolicima i bicikliste, a cijelom dužinom zašticen je ogradom.

Napravljen je od pocincanog lima, pjeskaren i premazan brodskom bojom zbog otpornosti na elementarne nepogode. Prekriven je betonom i tavalonima, a sa strane i ispod mosta postavljena je nova rasvjeta. Buduci da je visok 3,5 metara iznad razine mora, ispod njega nesmetano mogu prolaziti camci iz valbandonske lucice, a na najvišoj je koti 40-ak centimetara viši od dosadašnjeg.





- Jedini investitor gradnje mosta je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Kad smo prije dvije godine donijeli odluku da se definitivno ide u izgradnju, vec je pocela recesija i teško je bilo doci do državnih sredstava. Tražili smo od lokalne zajednice i gospodarskih subjekata svojim poslovanjem povezanih uz nas da sudjeluju u financiranju, no iako nismo dobili pomoc, nismo odustali, kaže Butkovic.

Ukupna vrijednost radova nakon obavljene kontrole strucnog nadzora iznosi gotovo 393 tisuce kuna, ukljucujuci i nepredvidene dodatne radove poput produbljivanja morskog dna, a izvodac radova je pazinska tvrtka "Vladimir Gortan" s kojom je ugovor o izvodenju radova sklopljen lani u travnju.

Novoizgradenim mostom, uz novu vizuru, fažanska je rivijera dobila poveznicu na potezu od Fažane i Valbandona prema Puntiželi, Štinjanu i Puli.

- Most najcešce koriste mještani opcine Fažana, gradani Vodnjana, Pule i turisti, koji cine 80 posto prometa, a preostalih 20 posto su interne potrebe MUP-a. Dobro suradujemo s fažanskim vlastima, koje ureduju obližnju šetnicu, kao i s lokalnim stanovništvom, koje koristi naše sportske kapacitete poput nogometnog igrališta i zatvorenog bazena, navodi on. Suraduju i s Luckom upravom koja upravlja valbandonskom lucicom te planira sanaciju.

- Osobno sam kao odgovorna osoba zadovoljan postignutim. To je obradovalo sve korisnike koji su nas svakodnevno zapitkivali kad ce radovi biti gotovi. Porucujem svima koji koriste most da uživaju i cuvaju ga od devastacije, zakljucio je Butkovic.


Podijeli: Facebook Twiter